Verona – savršen grad za vikend putovanje

Verona – savršen grad za vikend putovanje

Novosti

Verona je jedan od talijanskih gradova koje turisti najviše vole posjećivati. To uopće nije čudno, jer o povijesti i značaju ovog grada dovoljno govori činjenica kako ga je UNESCO cijelog uvrstio na popis Svjetske baštine.
Verona je ujedno i grad, u kojem se odigrala najljepša i najtragičnija ljubavna priča svih vremena, ona o Romeu i Juliji. Grad se smjestio na obalama rijeke Adige, očarala je i slavnog Shakespearea, koji je tu smjestio radnju čak triju svojih drama i sa svojim kulturnim nasljeđem bez daha ostavlja svakog. 

U šetnji gradom zastat ćete gotovo na svakom koraku, zbog čarobnog pogleda, kafića koji mirišu na najbolju kratku kavu ili pak jer ste naišli na neki od brojnih kulturno-povijesnih spomenika pod zaštitom UNESCO-a.

Prošetajmo Veronom ... bit će to pravo putovanje kroz vrijeme: od ostataka rimske kulture, preko srednjovjekovne epohe pa sve do renesansne Verone i razdoblja austrougarske vladavine ...… korak-po-korak laughing

Krećemo od trga Piazza Bra, najvećeg gradskog trga na kojem se nalazi glavni simbol Verone – Arena, svjetski poznati rimski amfiteatar iz 1. stoljeća čija savršena akustika omogućava izvođenje opere bez mikrofona te je jedna od najbolje očuvanih antičkih građevina te vrste. Svi ljubitelji glazbe uživat će u nevjerojatnoj akustici arene koja je iznutra od vrha do dna ispunjena kamenim tribinama što joj daje izvanrednu prirodnu akustiku.
Idemo dalje ulicom Via Mazzini koja spaja trgove Piazza Bra s Piazza delle Erbe i glavna je trgovačka ulica, prepuna skupih butika.
Verona ICT putovanja
Dolazimo do popularne ulice Via Cappello, koja donosi najveću popularnost Veroni, a to je Julijina kuća (na kućnom broju 23) koju krasi najpoznatiji balkon na svijetu ispod kojeg je Romeo šaputao svojoj voljenoj najljepše riječi. U dvorištu se nalazi brončana statua Julije koju brojni turisti po vjerovanju dodiruju da bi im donijela sreću u ljubavi. Iako je legenda o Romeu i Juliji zapravo izmišljena, prekrasno je vidjeti euforiju ljudi koji i dalje dolaze na ovo romantično mjesto i na trenutak nastoje u svojoj mašti proživjeti nevjerojatnu, tragičnu priču o ovom paru.
Psss: … svakako zaključajte lokotić ili ostavite poruku na zidovima doma Shakespearove heroine.
Verona ICT putovanja
Slijedi nam trg Piazza delle Erbe, najljepši veronski trg pod zaštitom UNESCO-a okružen renesansnim palačama. Na središnjem dijelu ovog živopisnog trga nalazi se fontana Madone Verona iz 14. st. i toranj Torre dei Lamberti sa velikim satom. Toranj je visok 84 metra i nudi pogled od 360° na Veronu, na čiji se vrh treba obavezno popeti, do vrha vodi lift, a pogled je spektakularan i vrijedi svakog plaćenog eura. Trg je uokviren mnoštvom palača i građevina koje su obilježile povijest Verone.

Nastavljamo kroz prolaz Arco della Costa (koji je nekad odvajao plemstvo i visoke dužnosnike od naroda, danas je poznat po divovskoj kitovoj kosti koja visi s luka), stižemo do trga Piazza dei Signori (poznat i kao "Piazza Dante"), jedan od najljepših trgova Verone na kojem se nalazi spomenik posvećen pjesniku Danteu Alighieriju, trg je okružen palačama obitelji Scaligera. U blizini je lijepa crkvica Santa Maria Antica u kojoj se nalaze gotičke  grobnice obitelji Scaligere.

Nastavljamo do crkve sv. Anastasije, najveće crkve u Veroni koju su sagradili dominikanci i posvetili je sv. Petru mučeniku, dominikanskom redovniku i suzaštitniku Verone zajedno sa svetim Zenonom. Budući da je izgrađena na mjestu na kojem je bila starija crkva posvećena sv. Anastaziji, domaći ju i dalje zovu Bazilika Sant'Anastasia. Riječ je o vrhunskoj gotičkoj građevini s veličanstvenom apsidom i visokim zvonikom, sve je izrađeno od crvenih cigla.

Katedrala (Duomo) u Veroni nije samo katedrala, odnosno jedan objekt već se sastoji od niza vjerskih objekata povezanih zajedno: katedrala Duomo, krstionica katedrale sv. Giovanni u Fonteu, crkva sv. Elena, kanonički muzej, klaustar, knjižnica, biskupska rezidencija i zvonik. Neki su zatvoreni za javnost, a neki se otvaraju samo u određenom razdoblju u godini. Katedrala je posvećena Blažena Djevica Marija pod oznakom Santa Maria Matricolare.
Verona ICT putovanja
Vraćamo se do Corso Porta Borsari, elegantne pješačke ulice u povijesnom središtu Verone, koja povezuje Piazza Erbe sa drevnom Porta Borsari (vrata Borsari) prolazom koji je izgrađen oko 1. stoljeća pne.

Šečući dalje uz elegantni Corso Cavour vidjet ćemo veličanstvene palače, Palazzo Canossa i Palazzo Bevilacqua, oba djela arhitekta Michelea Sanmichelija.
Nastavljamo do dvorca Castelvecchio, koji je sagrađen u 14. stoljeću, za vrijeme vladavine Scaliersa. Bio je dio obrambenih struktura grada, dobro utvrđena tvrđava, čudo vojne arhitekture toga vremena. Danas udomljuje nekoliko muzeja. Sagradio ga je Cangrande II della Scala u drugoj polovici 1300. godine. 

Dva najvažnija i karakteristična mosta u Veroni su Ponte Pietra i Ponte Scaligero. Most Ponte Pietra, poznat i kao „Kameni most“, najstariji je most u Veroni napravljen od crvenog kamena, više puta je oštećen i obnovljen zbog poplava i rata, ali je kasnije vjerno obnovljen korištenjem izvornih materijala izvađenih iz korita rijeke Adigo. Most Ponte Scaligero, poznat i kao most Castelvecchio, je srednjovjekovna građevina, izgrađen je kao dio dvorca kojim su dvorski plemići brzo i sigurno rute za bijeg plemićima iz dvorca preko rijeke.

Verona je grad koji godinama osvaja srca putnika diljem svijeta, a zahvaljujući kulturi, arhitekturi, umjetnosti i romantičnoj priči, Romeo i Julija, ovaj grad je na vrhu liste gradova koje i mi, ICT putovanja često posjećujemo.

Istražite najudaljenije kutke svijeta

Već 30 godina kreiramo inspirativna putovanja krojena po “mjeri” i ponosni smo na svoju reputaciju kao jedan od vodećih organizatora putovanja. S nama možete dosegnuti i najudaljenije kutke svijeta!

Kontaktirajte nas

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »