Katedrala u Firenci – Santa Maria del Fiore

Katedrala u Firenci – Santa Maria del Fiore

Novosti

Firentinska katedrala, poznata kao Duomo, jedna je od najistaknutijih znamenitosti Firence, glavnog grada Toskane. Katedrala nazvana u čast Santa Maria del Fiore ogromna je gotička građevina izgrađena na mjestu crkve Santa Reparata iz 7. stoljeća, čiji se ostaci mogu vidjeti u kripti. Gradnja katedrale počela je krajem 13. st., više od dva stoljeća nakon katedrala u Pisi i Lucci.

U 15. st. gradski oci Firence odlučili su konačno riješiti ogroman problem koji je desetljećima ignoriran, a to je bila ogromna rupa na krovu katedrale. Godinama su hladne kiše i ljetna vrućina erodirali katedralu Santa Maria del Fiore, tako da je imspresivna kupola, koja dominira eksterijerom, dodana u 15. stoljeću.
No, nije bio lak zadatak izgraditi kupolu promjera 42 metra. Da bi problem bio veći, do tada izgrađen dio katedrale nije omogućavao ugradnju potpornih zidova.

Firenca ICT Putovanja

Gradnju kupole započelo je gradsko poglavarstvo raspisivanjem natječaja za projektanta koji je trebao unijeti inovaciju u dovršetak katedrale. Na natječaju je pobijedio nacrt mladog arhitekta Brunelleschija, koji je bio inspiriran rimskim Panteonom i htio je nešto slično napraviti i u Firenci. Tako da je sljedećih četrnaest godina svog života posvetio tome da ovoj veličanstvenoj katedrali izgradi renesansnu kupolu; koja još uvijek izaziva divljenje cijeloga svijeta. Zamislio je izgradnju dvije kupole, jedne unutar druge ... no, nije objasnio način realizacije svog plana, bojeći se konkurencije. Tvrdoglavo je skrivao svoju ideju, pa je zbog toga dva puta izbačen iz gradske skupštine.

Najimpresivniji dio ove 153 m duge katedrale je 114 m visoka impresivna kupola s promjerom od oko 42 m, ujedno i najveće remek-djelo renesanse, koju je osmislio genijalni Filippo Brunelleschi. Zbog složenosti izgradnje, (u kupolu je ugrađeno čak 27.000 tona građevinskog materijala, od čega četiri milijuna cigli), kupola je postala najvećom na svijetu... gradnja je potrajala 170 godina (sve do 1436. god.). Kako bi tako golemu konstrukciju održao bez vanjskih potpornja, Brunelleschi je izumio novu tehniku gradnje. Kupolu čini dvostruka ljuska: lakša, vanjska štiti unutarnju, a učvršćuje ih splet rebara.

Katedrala u Firenci u to vrijeme je bila najveća katedrala u Europi koja je mogla primiti, impresivnih, 30.000 vjernika i potpuno je dovršena tek u 19. stoljeću. Danas je četvrta je po veličini poslije vatikanske bazilike, te londonske i milanske katedrale.

Filippo Brunelleschi umro je deset godina nakon završetka izgradnje. Pokopan je u kripti katedrale čiju je kupolu sagradio. To je bio veliki presedan, jer su arhitekte smatrali običnim majstorima. Tako je Brunelleschi od majstora napredovao do svjetski poznatog umjetnika.

Najveće umjetničko djelo unutar katedrale su freske „Posljednjeg suda“, 3600 m2 velika slika koju je dizajnirao Giorgio Vasari, ali ih je uglavnom naslikao njegov učenik Federico Zuccari... sve skupa je trajalo punih 11 godina.

Firenca ICT Putovanja

Vanjsko pročelje je bogato ukrašeno tj. obloženo dekorativnom kombinacijom ružičastog, bijelog i zelenog mramora, dok je unutrašnjost prilično jednostavna. Posebno je zanimljiv sat koji se nalazi iznad ulaza s unutarnje strane crkve jer je dizajniran 1443. godine u skladu s ora italica, gdje je 24. sat dana završavao zalaskom sunca... i još uvijek radi!

Kompleks firentinske katedrale nalazi se na Trgu Duomo i osim katedrale, tu se nalazi 85 m visok i oko 15 m širok visok Giottov zvonik s kojeg se pruža panoramski pogled na grad, a do čijeg vrha vodi 463 stepenica. Ispred katedrale nalazi se krstionica sv. Ivana, jedno od najstarijih zdanja u Firenci, izgrađena između 11. i 12. stoljeća. Od njezinih ljepota izdvojili bismo i troje brončanih vrata koje s tri različite strane vode u krstionicu – južna, sjeverna i istočna vrata i na kojima je prikazana biblijska tematika. Najslavnija su istočna vrata, koje je sam Michelangelo nazvao “Rajskim vratima”. Danas se na tom mjestu nalazi kopija, dok se originlna vrata čuvaju u Museo dell'Opera del Duomo. Unutrašnjost krstionice je, za razliku od katedrale, znatno bogatije uređeno, strop je ukrašen predivnim zlatnim mozaikom, od kojih jedan dio također prikazuje „Posljednji sud“, za kojeg kažu da je imao veliki utjecaj na Dantea pri pisanju njegove Božanske komedije.

Duomo je s kupolom, Giottovim tornjem i krstionicom, pravo remek-djelo renesansnoga graditeljstva, dio su UNESCO-ve svjetske baštine koje pokrivaju povijesni centar Firence i glavna su turistička atrakcija Toskane.


Ulaz u Duomo je besplatan, a za 8 eura možete se i popeti na kupolu, dok će vas još 6 eura stajati penjanje uza 463 stepenica Giottova tornja.

Istražite najudaljenije kutke svijeta

Već 30 godina kreiramo inspirativna putovanja krojena po “mjeri” i ponosni smo na svoju reputaciju kao jedan od vodećih organizatora putovanja. S nama možete dosegnuti i najudaljenije kutke svijeta!

Kontaktirajte nas

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »