Putno zdravstveno osiguranje i osiguranje od otkaza – zašto nam treba?

Putno zdravstveno osiguranje i osiguranje od otkaza – zašto nam treba?

Novosti

PUTNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE
Idete li na put, uz osobnu iskaznicu i prtljagu obavezno bi sa sobom trebali ponijeti i putno zdravstveno osiguranje.
Zašto? Zato što ćete u trenutku ako vam se dogodi neki zdravstveni problem kad ste u inozemstvu, vjerujte nam, sami ćete sebi čestitati na pametnoj odluci. Znate kako se kaže: „Dabogda nam propali novci od osiguranja!“ jer onda znači da je sve prošlo u redu. No, iako nam putnička osiguranja uglavnom propadaju, treba ih i dalje plaćati kako ne biste u  stranoj zemlji završili bez prave pomoći, odnosno s ogromnim računom. Znate i sami, bolje spriječiti nego liječiti, a kad treba liječiti u inozemstvu, troškovi mogu biti ogromni.

Stoga se najbolje osigurati, jer su iznosi osiguranja mali, mogu se ugovoriti online i nema potrebe da u tuđem svijetu budete bez adekvatnog pokrića za troškove.

No, prva dilema je sigurno: Putno zdravstveno osiguranje ili Europska zdravstvena iskaznica?
Obvezno i dopunsko zdravstveno osiguranje nas štite u RH, ali kad boravimo u drugoj državi tad ista više ne vrijede.
Svaki građanin RH koji ima obvezno zdravstveno, može besplatno zatražiti i Europsku zdravstvenu iskaznicu (EKZO).
Što dobivate s njom smo objasnili u nedavno objavljenim novostima, pa možete pročitati.

Da malo pojasnimo pojmove s kojima se susrećete prilikom ugovaranja osiguranja.
Naime, Osiguranik je osoba na koju se sklopljeno osiguranje odnosi i može biti isključivo fizička osoba, dok je ugovaratelj ona osoba koja je sklopila ugovor o osiguranju. Osiguranik za vrijeme puta i boravka u inozemstvu može biti svaki državljanin RH, ali i stranac koji je ovdje trajno nastanjen.

No, što pokriva polica putnog zdravstvenog osiguranja?
Polica putnog zdravstvenog osiguranja u pravilu pokriva troškove nužnog liječničkog tretmana, lijekova i pomagala koja propiše liječnik, ali i prijevoza osiguranika do klinike u slučaju potrebe za kliničkim liječenjem ili operacijom, naravno pod uvjetom da ju je propisao liječnik. Također, police pokrivaju i troškove stomatološkog tretmana u svrhu oslobađanja od akutne zubobolje, pri čemu je visina troška koji se pokriva najčešće ograničena, pa je prije puta dobro provjeriti uvjete osiguranja kod nekoliko osiguratelja.

Što je Premija osiguranja? 
To je iznos koji je Osiguranik dužan platiti osiguratelju i ona se kod putnog osiguranje plaća jednokratno, u cijelosti unaprijed i to prije početka putovanja.

Cijena ovisi o destinaciji, trajanju puta, broju osoba, razlogu puta i samom sadržaju police. 
Sadržaj police, odnosno situacije za koje se osiguravamo mogu se drastično razlikovati. Svote na koje se možete osigurati kreću se već od 10.000 EUR pa sve do 100.000 EUR. O tome ovisi i cijena, ali neke zemlje (Japan ili Kanada, npr.) neće vas ni pustiti u zemlju, ako niste osigurani na minimalno 50.000 EUR.
Često se događa i da je polica putnog osiguranja preduvjet za izdavanje vize.

Kako ugovoriti putno osiguranje?
Putno osiguranje se može ugovoriti kao pojedinačno, grupno, obiteljsko (do 5 osoba) ili godišnje. Osiguranici na obiteljskoj polici mogu biti supružnici, roditelji i djeca (do 25 godina starosti) te bake i djedovi. Maksimalan broj osiguranika na polici obiteljskog osiguranja je 5 osoba, od kojih barem jedna treba biti punoljetna. Obiteljsko i grupno osiguranje se može ugovoriti s trajanjem od najmanje 1 do najviše 90 dana.

Kada vrijedi putno osiguranje? 
Putno osiguranje počinje vrijediti u 0:00 sati dana koji je u polici označen kao početak osiguranja, ali tek nakon što osiguranik prijeđe državnu granicu pri izlasku iz Hrvatske (uz uvjet da je u cijelosti plaćena premija osiguranja) i prestaje u 24:00 sata onoga dana koji je u polici označen kao dan isteka osiguranja ili ranije ako osiguranik prijeđe državnu granicu na povratku prije tog vremena.

Osim što se možete osigurati od medicinskih troškova za vrijeme boravka u inozemstvu, razmislite i o osiguranja od otkaza putovanja.

OSIGURANJE OD OTKAZA PUTOVANJA (osiguranje se isključivo odnosi na slučaj kad putnik otkaže putovanje zbog nastupanja jednog rizika određenih policom osiguranja)

Osiguranje od otkaza putovanja se gotovo uvijek ugovara u turističkoj agenciji prilikom plaćanja aranžmana ili kupnje zrakoplovne (non-refundable) karte, ali ga je moguće ugovoriti i pet dana kasnije pod uvjetom da putovanje ne počinje u narednih 14 dana. Ukoliko  je  osiguranje  otkaza  putovanja  ugovoreno nakon isteka petog dana, ne postoji obveza osiguratelja za isplatu odštete.
U slučaju izvanrednih okolnosti zbog kojih ste prisiljeni otkazati ili prekinuti ugovoreno putovanje – osiguravajuća kuća vam u pravilu isplaćuje 90% iznosa kojeg je naplatila turistička agencija (90% neiskorištenog iznosa).

Istražite najudaljenije kutke svijeta

Već 25 godina kreiramo inspirativna putovanja krojena po “mjeri” i ponosni smo na svoju reputaciju kao jedan od vodećih organizatora putovanja. S nama možete dosegnuti i najudaljenije kutke svijeta!

Kontaktirajte nas

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »