Južna Češka – mjesto gdje stanuju dvorci

Južna Češka – mjesto gdje stanuju dvorci

Novosti

Južna Češka jedna je od prirodno, povijesno i kulturno najbogatijih čeških, a usudili bismo se reći i europskih pokrajina. Uz nacionalni park Šumavu, nebrojene ribnjake i jezera, Južna Češka doslovno vrvi dvorcima. I to izvornim srednjovjekovnim dvorcima čija vanjština i unutrašnjost pričaju slavne priče o češkoj prošlosti.

Český Krumlov
Smješten na samome meandru rijeke Vltave, ovaj češki gradić prava je simbioza prirode i arhitekture. Njegov gotovo netaknuti spoj gotike, renesanse i baroka nalazi se na popisu UNESCO – ve baštine, a svakodnevno privuče turiste iz cijelog svijeta. No, bez obzira na njegovu nedvojbenu popularnost, Krumlov je zadržao češki karakter i šarm srednjeg vijeka u kojem je nastao. A nastao je pored važnog trgovačkog puta povijesne pokrajine Češke te su cijeli njegov razvoj pratili mir i trgovački prosperitet zbog kojeg ga danas i možemo gledati u potpunosti očuvanog. Dvorac Češkog Krumlova drugi je po veličini u Češkoj, sagrađen je još u 13. stoljeću na stjenovitim padinama koje danas gradu daju posebnost kojom odiše.
Krumlovom su kroz stoljeća vladale moćne češke obitelji: Rosenberg, Eggenberg, Schwarzenberg, a kratko su ga u svojem posjedu imali i Habsburzi. U dvorcu se nalazi veliko dvorište s mostom preko pukotine u stijeni na kojoj je građen, a oko njega su okupljene građevine iz različitih povijesnih razdoblja. Jedna je od njih barokno kazalište iz 18. stoljeća koje ima sačuvanu originalnu mašineriju, scenu i pomagala (takvo što na svijetu imaju još samo dva kazališta). Zbog starosti se kazalište koristi samo tri puta godišnje, a jedna je od anualnih predstava barokna opera pod svjetlošću svijeća.
Češky Krumlov ICT Putovanja

Jindřichův Hradec
Jindrichov hradec ime je zanimljivog srednjovjekovnog grada nazvanog prema dvorcu koji je ovdje dao sagraditi Jindrich Vitkovec, začetnik ove češke plemičke obitelji koja je bila samo prva od brojnih koje su stolovale u dvorcu. Jidrichov hradec dugo je kroz povijest bio drugi grad po veličini u Češkoj, a bio je i prvi češki grad u ovoj regiji s električnom energijom. Šetnja gradom otkrit će vam lijepi središnji trg i gotičku crkvu, a svakako će vas odvesti u dvorac – jedan od najznačjanijih u južnoj Češkoj, po veličini odmah iza praškog i krumlovskog. Njegovih 320 soba  te 10 000 knjiga i umjetničkih djela sloj po sloj će vam otkrivati značaj češke prošlosti.
Jindrichuv-Hradec ICT Putovanja

Hluboká nad Vltavou
Često ga opisuju kao najljepši češki dvorac, a razlog je vrlo opravdan. Njegov bijeli neogotički kamen i moćni ukrasi daju mu zaista bajkovit odsjaj pa je pomalo teško povjerovati da je na svojim početcima služio samo kao vojna utvrda. Nalazi se u blizini češke nacionalne rijeke Vltave koje samo poljepšava pogled na njegovu vanjsku ljepotu. No, ovdje će vas svakako oduševiti i unutrašnjost dvorca: umjetničke tapiserije, impresivna kolekcija oružja, bogatstvo nakita, preko 12 tisuća knjiga u baroknoj knjižnici, nekoliko kuhinja specijaliziranih za različite vrste hrane, nesvakidašnji stroj za čišćenje noževa, pa čak i poneka tehnološka zanimljivost onoga vremena: hidraulično dizalo s početka 20. st., stari telefoni iz 30-ih godina, glomazni usisivač tepiha koji izgleda poput robota i još mnogo, mnogo toga.
Hluboka-nad-Vltavou ICT Putovanja

Rožmberk nad Vltavou
Još jedan lijepi srednjovjekovni grad uz češku nacionalnu rijeku Vltavu je i Rožemberk nad Vltavou. I on je nazvan prema dvorcu koji se nad njime uzdiže. Ovdje su najviše vremena provodili plemići slavne češke obitelji Rožemberk, no kratko je vrijeme bio i u vlasništvu Jana Zrinskog, sina hrvatskoga bana Nikole Šubića Zrinskog. Posljednji vlasnici ovoga dvorca, češko – francuska obitelj Bugouy, pretvorili su ga u muzej otvoren za javnost, jedan od prvih muzeja u Češkoj. Vanjština mu je ukrašena poznatom renesansnom sgraffito tehnikom, a unutrašnjost krasi jedinstvena kolekcija baroknog namještaja, renesansna viteška soba kojoj u kojoj su dio svog karaktera ostavili i španjolski vojnici u 17. stoljeću, a posebno je u dvorcu značajna kolekcija slika. U nju spada i slika Bijele gospe, jednog od najpoznatijih čeških duhova koji se, kažu priče, nakon smrti pojavljivao nekoliko puta kroz brojna stoljeća. Lokalna legenda kaže kako je Bijela gospa na slici ispisala tekst u tajnim znakovima, a tko ih uspije pročitati – taj će je osloboditi i pronaći skriveno blago.
Rozmberk_nad_Vltavou ICT Putovanja

Istražite najudaljenije kutke svijeta

Već 25 godina kreiramo inspirativna putovanja krojena po “mjeri” i ponosni smo na svoju reputaciju kao jedan od vodećih organizatora putovanja. S nama možete dosegnuti i najudaljenije kutke svijeta!

Kontaktirajte nas

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »