Venecija – najromantičnija na svijetu

Venecija – najromantičnija na svijetu

Novosti

Venecija je uz Pariz vjerojatno najromantičniji grad na svijetu. Barem će vam tako reći oni zaljubljeni. Ali, da, taj grad posjeduje posebnu ljepotu i šarm, to zaista već svi znaju. Njena ljepota odolijeva „zubu vremena“, pa i činjenici da lagano tone. Venecija je, uprkos ponekad neugodnom mirisu kanala, jedinstvena, intrigantna, otmjena i zavodljiva.

venecija

La Serenissima, kako joj često tepaju, izgrađena je na 118 malih otoka u laguni koje razdvaja više od 170 kanala, a spaja čak 350 mostova. Proglašen spomenikom svjetske baštine UNESCO, ovaj grad na vodi, koji je prvi označio brojeve kuća u ulicama, smješten je u sjeveroistočnoj Italiji i predstavlja upravno središte pokrajine Veneto i okruga Venecija. 

Bio je prijestolnica Mletačke republike u čijoj jezgri danas živi 60.000 stanovnika, dok se broj turista koji kroz njega svakodnevno "prodefiliraju" teško može izračunati. Kroz prošlost su kroz njega "protutnjale" mnoge procesije, inkvizicije, sveci i mučenici, prosjaci i skitnice...

Ako u Veneciju stignete vlakom na postaju Santa Lucia, čim izađete s kolodvora ugledat ćete najdulji kanal, Kanal Grande, ujedno i njihovu najpoznatiju 'ulicu' koja dijeli stari dio grada na dva dijela. Uz Kanal Grande jedna za drugom nižu se predivne palače, dok se uz pokrajnje kanale otkrivaju mnogobrojne crkve te zgrada opere. U blizini kao čuvar uz ušće Kanala u Lagunu stoji crkva Santa Maria della Salute čiji je kamen temeljac postavljen 30-ih godina prošlog stoljeća.

Da bi se prešlo s jedne strane na drugu, izgrađeni su mostovi među kojima je najpoznatiji i najznačajniji Ponte di Rialto iz 16. stoljeća s vrlo živopisnom okolicom i obližnjom tržnicom koja je u vrijeme karnevala prepuna poznatih maski i kostima.

venecija

Ovdje se nalaze i gondole, najpoznatiji simbol Venecije. Nekada ih je bilo 15.000, a danas je u funkciji samo 425. I dalje postoje radionice u kojima se izrađuju, iako umjetnost graditeljstva polako odumire. Ako se odlučite izdvojiti 80 eura za 40 minuta vožnje, gondolijeri će vas provozati kanalima, pjevati i ispričati priče koje se prenose s koljena na koljeno, a vi ćete uživati u pogledima sa svih strana. Svakako se poljubite s voljenom osobom ispod Mosta uzdaha jer, legenda kaže, zauvijek ćete ostati zajedno.

Legenda je romantična, no taj most svoje ime duguje ne baš romantičnoj istini. Naime, tako je nazvan  zbog zatvorenika kojima je to bio posljednji pogled na Veneciju prije odlaska u obližnje ćelije.

Nakon što se dođete na Rivu degli Schiavoni u blizini ste glavnog gradskog trga svetog Marka koji se nalazi u samom središtu grada. Nekad je bio je središte venecijanskoga života, a to je ostao i danas kad je glavno sastajalište venecijanskih turista. Važno je spomenuti da se Trg zapravo sastoji od tri djela: Piazze (glavni dio trga), Piazzette (nalazi se s južne strane Duždeve palače kraj mora) i Piazzette dei Leonchini (trgić s lavovima). Trgom dominira Bazilika sv. Marka, venecijanska katedrala, Torre dell'orologio (Toranj sa satom), Biblioteca marciana (zgrada Nacionalne knjižnice sv. Marka) te mnoštvo drugih znamenitosti.

venecija

… I to je Venecija - grad romantike i ljubavi, vodenih putova i slikovitih mostova koji i danas izgleda kao u vrijeme svog najvećeg procvata.

Istražite najudaljenije kutke svijeta

Već 30 godina kreiramo inspirativna putovanja krojena po “mjeri” i ponosni smo na svoju reputaciju kao jedan od vodećih organizatora putovanja. S nama možete dosegnuti i najudaljenije kutke svijeta!

Kontaktirajte nas

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »