Što je Europska kartica zdravstvenog osiguranja (EKZO)?

Što je Europska kartica zdravstvenog osiguranja (EKZO)?

Novosti

Ulaskom u Europsku uniju građani Hrvatske stekli su pravo na zdravstvenu zaštitu u zemljama članicama. Svaki građanin ima pravo prije putovanja besplatno podići svoju karticu, no ona nema sva pokrića koja ima putno osiguranje. U nastavku je objašnjenje što je EKZO kao i postupak dobivanja kartice, te prava koja proistječu iz njih, odnosno pokrića. 


Što je Europska kartica zdravstvenog osiguranja (EKZO)?
Osigurane osobe HZZO-a ostvaruju pravo na Europsku karticu zdravstvenog osiguranja - skraćeni naziv EKZO. Temeljem EKZO, osigurana osoba HZZO-a, koja se za vrijeme svog privremenog boravka na području druge države članice EU iznenada razboli, ozlijedi ili doživi nesreću, ima pravo koristiti zdravstvenu zaštitu koja se ne može odgoditi do njezinog planiranog povratka u Hrvatsku, a na teret sredstava HZZO-a.

EKZO

Što je Europska kartica zdravstvenog osiguranja (EKZO)?
Besplatna kartica koja Vam u državama članicama EU omogućava korištenje zdravstvenih usluga koje su s medicinskog gledišta nužne, uzimajući u obzir prirodu usluga i dužinu očekivanog boravka, a kod ugovornih pružatelja zdravstvenih usluga.

Imam EKZO, da li mi treba i putno osiguranje?
EKZO nije alternativa putnom osiguranju. Ona ne pokriva troškove privatne zdravstvene zaštite ili troškove poput spašavanja pacijenta prilikom nezgode na skijalištu, zračni prijevoz natrag u domovinu ili ukradeno ili izgubljeno vlasništvo. Stoga je preporučljivo uz EKZO imati i odgovarajuće putno osiguranje.

Gdje mogu koristiti EKZO?
Europska kartica zdravstvenog osiguranja koristi se na području Europske unije.

Tko može podnijeti zahtjev za EKZO?
Sve osobe koje imaju uredno utvrđen status u obveznom zdravstvenom osiguranju.

Što pokriva EKZO?
EKZO pokriva troškove neodgodive zdravstvene zaštite, za koju liječnik zdravstvene ustanove kojoj se u inozemstvu javite kaže da se ne može odgoditi do vašeg planiranog povratka u Hrvatsku. Neodgodiva zdravstvena zaštita bit će i zdravstvena zaštita u vezi s kroničnim ili postojećim bolestima ako cilj putovanja nije liječenje (na primjer, kontrola visokog tlaka), te zdravstvena zaštita u vezi s trudnoćom i rođenjem djeteta, ako cilj privremenog boravka u inozemstvu nije porod. Također, neodgodive zdravstvene usluge su npr. i dijaliza, terapija kisikom, tretmani za astmu, no radi korištenja tih usluga prethodno se morate dogovoriti sa zdravstvenom ustanovom države u koju namjeravate otputovati.

Što ne pokriva EKZO?
Kako je ranije spomenuto, EKZO nije alternativa putnom osiguranju, te ne pokriva troškove planiranog liječenja (primjerice ukoliko ciljano odlazite u inozemstvo kako biste rodili).

Izgubio sam status osigurane osobe HZZO-a, mogu li i dalje koristiti EKZO?
Ne, morate EKZO odmah vratiti HZZO-u.

Usprkos EKZO morao sam platiti zdravstvene usluge, mogu li ostvariti pravo na naknadu troškova?
Da, ukoliko se je radilo o zdravstvenim uslugama neodgodive naravi koje su pružene od strane ugovornog pružatelja zdravstvene usluge. Po povratku u Hrvatsku možete HZZO-u podnijeti zahtjev.

Kako se koristi?
EKZO se koristi izravno kod ugovornih pružatelja zdravstvenih usluga pod istim uvjetima i po istoj cijeni kao da ste osigurani u državi boravka. To znači da ćete možda morati osobno snositi iznos sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite (participacija), ukoliko se sudjelovanje naplaćuje u državi boravka za zdravstvene usluge koje su Vam pružene.

Što je još važno?
EKZO nije putno osiguranje i ne pokriva troškove zdravstvene zaštite korištene kod privatnih pružatelja zdravstvenih usluga. Ujedno ne pokriva putne troškove prilikom povratka u Hrvatsku, a nakon nastanka osiguranog slučaja.

Izgubljena ili ukradena EKZO
Potrebno je odmah prijaviti gubitak ili krađu EKZO HZZO-u. U tom slučaju izdat će Vam se Certifikat koji privremeno zamjenjuje EKZO.

Kako mogu dobiti EKZO?
Najjednostavnije je da podnesete zahtjev putem web portala HZZO-a. Također ga možete podnijeti osobno u nadležnom regionalnom uredu ili područnoj službi HZZO-a, a u roku od 8 dana od dana predaje zahtjeva moći ćete osobno preuzeti EKZO.

Koliko vrijedi EKZO?
U pravilu tri godine.

Hitno putujem i nemam vremena čekati 8 dana za izdavanje EKZO. Što sad?
Javite se u regionalni ured ili područnu službu HZZO-a gdje će Vam se odmah izdati Certifikat koji privremeno zamjenjuje EKZO za razdoblje Vašeg putovanja.

Kad ste riješili EKZO, ugovorite putno osiguranje i uživajte u svom putovanju bez briga.
Odaberite paket s pokrićima koja vam najviše odgovaraju, a sve to možete ugovoriti iz udobnosti svog doma ili ureda!

Istražite najudaljenije kutke svijeta

Već 30 godina kreiramo inspirativna putovanja krojena po “mjeri” i ponosni smo na svoju reputaciju kao jedan od vodećih organizatora putovanja. S nama možete dosegnuti i najudaljenije kutke svijeta!

Kontaktirajte nas

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »