Škotska – zemlja prekrasnih pejzaža i netaknute prirode

Škotska – zemlja prekrasnih pejzaža i netaknute prirode

Novosti

Susret sa Škotskom, neka je vrsta adrenalinskog doživljaja možda i zato što je ovaj dio Ujedinjenog Kraljevstva, ma koliko i u mnogo čemu sličan s ostatkom otoka, ipak nekako autentičan i naglašeno svoj. Obrazovni je sustav, primjerice, odvojen i pod škotskom upravom. Škotska ima i svoj vlastiti pravni sustav, kao i policiju. Na kopnu graniči s Engleskom i Walesom, koji zajedno sa Sjevernom Irskom tvore Ujedinjeno Kraljevstvo. 
Škotska ICT Putovanja

Škotska ima izlaz na Atlantski ocean i Sjeverno more, zemlja je fascinantnih fjordova i koloritnih jezera, jedno od takvih je jezero Loch Ness, svima dobro poznato po slavnom "čudovištu". Naime, čudovište je iz jezera prvi put uočeno prije nekih 1.500 godina, a prema predaji iskočilo je iz jezera i pojelo farmera... Prva je fotografija snimljena 1934. godine, a sve ostalo je povijest.
Škoti, vole prirodu i sjedinjuju se s njom na svoj osebujan način. Pješačenje je omiljena rekreacija, pecanje gotovo nacionalni hobi jer lososa, pastrva, štuke i drugih riba ima u izobilju... uživaju u vožnji biciklima, jahanju konja, ali i u golf terenima koji su ukras jednako prelijepog okruženja oslikanog svim mogućim nijansama zelene boje.

Povijesni podaci pokazuju da Škotska ima više od 2000 dvoraca. Toliko ih ima da imate otprilike jedan na svakih 100 četvornih kilometara što je uistinu impresivno i opravdava “titulu” koju Škotska nosi kao zemlja dvoraca.
Škotska dvorci ICT Putovanja

Škotska i Vikinzi? Hmm, ono što znamo o njima je da su osvajali dijelove Škotske i u krvavim pohodima ubijali ili protjerivali lokalno stanovništvo. No, novija istraživanja otkrivaju nepoznate činjenice koje Vikinzima idu u prilog. Navodno su druge narode upozoravali na Škote, koji su bili vrlo žilavi u bitkama i nisu tek tako prepuštali svoj teritorij. No, Vikinzi se jesu naselili u Škotskoj i do danas se proteže njihova krvna linija, a u škotskom jeziku još uvijek žive izrazi koje su donijeli. Mnogi Škoti svoju kulturu smatraju bliskom skandinavskoj, posebno kada je riječ o smislu za crni humor, a ponosni su i na gene buntovnih ratnika.

Najpoznatiji i najposjećeniji škotski grad je njegova prijestolnica Edinburgh. Stari dio grada je pod zaštitom UNESCO-a. Edinburški dvorac izgrađen na brdu iznad grada koje je nastalo vulkanskom aktivnošću i danas je najposjećenija turistička atrakcija u Škotskoj. Royal Mile ili Kraljevska milja, povijesna je ulica koja se proteže od Edinburškog dvorca do Holyroodhousea i odlično je mjesto za kupovinu suvenira. Između ostalih to su Camera Obscura, 150 godina star observatorij, St. Giles Cathedral, Muzej djetinjstva, kuća Johna Knoxa, muzej Edinburgha, ali i nekoliko mjesta na kojima se nude ture kroz podzemni Edinburgh, prepun mitova i legendi o duhovima, nadnaravnom, ubojstvima i bolestima. Ne smije se propustiti Mary King's Close sa starom zgradom Parlamenta, u neposrednoj blizini nalazi se znanstveni centar Our Dynamic Earth, u kojem možete saznati sve o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Zemlje, ali i o jedinstvenom kulturnom naslijeđu grada. Na samom dnu Royal Milea, nalazi se Queen's Gallery i Holyroodhouse, palača kraljice Mary, sagrađena 1128. godine koja se danas koristi kao rezidencija britanske kraljevske obitelji u Škotskoj. U Edinburghu je rođen, Sir Arthur Ignatius Conan Doyle, čovjek koji je tvorac legendarnog Sherlocka Holmesa. Kilt i gajde neka su vrsta simbola Škotske i Škotlanđana, naroda znanog i po tome što generacijama unazad njeguje naglašenu odbojnost prema Englezima.
Škotska Edinburgh ICT Putovanja

Najveći grad Škotske, Glasgow smjestio se na rijeci Clyde u središnjem dijelu zemlje. Tri puta je manji od Zagreba i sa 200 tisuća stanovnika manje, ali je najveći grad u Škotskoj, a čak treći po broju stanovnika u Velikoj Britaniji, odmah iza Londona i Birminghama. Najznačajniji spomenik grada jest katedrala iz 13. stoljeća koju je podigao misionar sveti Mungo, koji je preobratio Škote u kršćanstvo. Glasgow je i univerzitetski centar Škotske. Danas ima tri akademska centra. Prvi je osnovan još daleke 1453. godine. Ljubitelji umjetnosti svakako su upoznati da je u Glasgowu rođen umjetnički pravac „Art Nouveau“...
Škotska Glasgow ICT Putovanja

Škotska obiluje pubovima jer su generalno Škoti ljubitelji dobre kapljice što je na neki način i razumljivo jer je whisky proslavio Škotsku u cijelom svijetu, a počeo se proizvoditi još u 15. stoljeću. Bilo bi nepravedno posjetiti njegovu domovinu i ne probati ovo slavno piće ili barem ne posjetiti mjesta gdje se proizvodi. Postoji više od 100 destilerija u Škotskoj, a nove se iznova pojavljuju. Ne smijete napustiti Škotsku ukoliko niste probali okus najpoznatijeg škotskog pića laughing

Zbog blizine Sjevernog pola i niskih temperatura tijekom cijele godine škotska kuhinja je izuzetno zasitna. Ovdje su tako popularna masna jela; bilo da su mesna (osobito od ovčetine), ali i riblja (losos, bakalar ...) te razne vrste povrća i krumpira.  Nacionalno jelo „haggis“ – nešto kao ogromna debela kobasica samo umjesto mesa za punjenje se koriste nasjeckane ovčje iznutrice koje se miješaju sa zobenom kašom, te peku u želučanoj ovojnici iste životinje. Ne zvuči baš privlačno, ali okus je jednostavno božanstven! Ima malo sličnosti s krvavicama, zato svima koji vole krvavice ili iznutrice  savjetujemo da ga svakako probaju. Fenomenalno je! Tradicionalno se servira uz Neeps'n'Tatties (pire od krumpira i repe) ili uz Kailkenny (krumpir i kelj).
Škotska ICT Putovanja

Škotska ... pejzaži koji ostavljaju bez daha, povijest skrivena u bezbrojnim dvorcima, dinamični gradovi bogati kulturnim sadržajima samo su neke od asocijacija. Odlična kuhinja, škotski whiskey i ljubazni domaćini ponosni su na svoju tradiciju te će upotpunit i vaš doživljaj ove romantične zemlje. Opisali smo vas samo neke od znamenitosti, nadamo se da smo vas zainteresirali i da ćete krenuti s ICT Putovanjem u Škotsku!

.... i usuditi se kušati sve što vam posluže na tanjuru wink wink wink wink wink !

 

Istražite najudaljenije kutke svijeta

Već 30 godina kreiramo inspirativna putovanja krojena po “mjeri” i ponosni smo na svoju reputaciju kao jedan od vodećih organizatora putovanja. S nama možete dosegnuti i najudaljenije kutke svijeta!

Kontaktirajte nas

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »