Putovanje u Dresden – zašto ići, što raditi, što gledati?

Putovanje u Dresden – zašto ići, što raditi, što gledati?

Novosti

Ako bismo ga baš morali jednostavno opisati, vjerojatno bismo se odlučili reći da je Dresden sve što trebaš, na malom prostoru.

Tko je bio – zna o čemu govorimo. Tko nije, još malo spustite pogled u iduće retke.

Kad kažemo „sve“, mislimo na: muzeje, noćne klubove, političke institucije, galerije, veliku četvrt sa shopping centrima (da, imaju Primark laughing), impresivne crkve, male alternativne restorančiće, malo veće otmjene restorane, sveučilišta, studentske četvrti, jazz klubove, šetnicu uz rijeku, pa čak i „balkon Europe“. A sve na tristotinjak kvadratnih kilometara. Odnosno manje jer se sve to može pronaći i u samome centru Dresdena i doslovno je na dohvat – noge.

Dresden ICT putovanja

Pješačenje je uistinu najbolji način za upoznati Dresden, a kako bismo vam ga olakšali, donosimo popis mjesta na koja se isplati pješačiti.

No, prije toga, dobro je znati da Dresden leži na rijeci Elbi (Labi) koja ga dijeli na dva dijela. Povijesna se jezgra nalazi na južnoj obali Elbe, dok je noviji dio grada na sjevernoj obali. Iako, „staro“ i „novo“ ovdje su pomalo relativni pojmovi budući da je cijeli Dresden ponovo izgrađen nakon savezničkog bombardiranja 1945. Gradu bi se na prvi pogled teško moglo reći da je bio gotovo sravnjen sa zemljom, no poneki njegovi kutci u renovaciji su osmišljeni kao opomena budućim generacijama.

Ali 'ajmo na nezaobilazne lokacije:

Zwinger – možda i najpoznatija znamenitost Dresdena čije ime upućuje na dio obrambenog sustava, a zapravo je – palača. I to poprilično velika. Sastoji se od osam paviljona koje se isplati pogledati i samo izvana, ali pravi je doživljaj kad uđete unutra jer ih je većina pretvorena u muzeje. Karta za ulazak obuhvaća razgled cijelog kompleksa, a posebno oduševljavaju Porculanski paviljon i Paviljon matematičkih i fizikalnih instrumenata. U Porculanskom paviljonu nalaze se impresivni predmeti tvornice Meissen nazvane prema istoimenome gradu blizu Dresdena, a poznata je po tome što se tamo prvi puta u Europi dobio porculan.
Dresden ICT Putovanja

Studentska četvrt – nalazi se dvadesetak minuta šetnje od povijesne jezgre, sa sjeverne strane rijeke Elbe, između Albertplatza i Stauffenbergalee. Često se na ovu četvrt referiraju kao na „hippie četvrt“ jer je uglavnom nastanjuju studenti, umjetnici i, općenito, mladi. Zato se ovdje nalazi i preko pedeset barova, pubova, klubova, kafića. Kao i male umjetničke galerije, dućančići s robom i podosta restorana. Naročito ako želite pojesti neki veganski ili, recimo, internacionalni obrok poput tapasa.

Frauenkirche (Crkva naše Gospe) – protestantska crkva koja se 1945. godine srušila zbog visoke temperature nastale na površini Dresdena uslijed bombardiranja. Dugo je bila ruševina jer je odlučeno da je upravo takva najbolji spomenik razornom povijesnom događaju. No, 1994. godine ipak se počela obnavljati i to tako da su obnovitelji ostatke kamenih blokova preživjelih nakon savezničkog bombardiranja odlučili vratiti točno na ona mjesta na kojima su stajali prije bombardiranja. Zato crkva danas vrlo dojmljivo izgleda – jer je doslovno kombinacija starog i novog.
ICT Putovanja Dresden

Shopping četvrt – da, to se slobodno može nazvati četvrti jer se kod Staroga trga (Altmarkt), 10 minuta hoda od Zwingera, Frauenkirche i ostalih povijesnih znamenitosti nalazi veliko shopping-područje. Ovdje ćete naći sve dobro poznate pomodne brandove, ali i neke kojih u Hrvatskoj još nema – Primark, recimo. Pokraj shopping četvrti nalazi se najstariji trg u Dresdenu – Altmarkt, gdje stoji i dugo vremena najvažnija dresdenska sakralna građevina – Kreuzkirche. Preko puta, Starome trgu parira velika modernistička građevina, Kulturpalast, iz vremena Njemačke Demokratske Republike. Na koju vas hrvatsku građevinu podsjeća?

Bruhlska terasa (Brühlsche Terrasse) – pa nije rijeka Elba bilo što, ona ima svoj balkon! Odn. Bruhlsku terasu koju često zovu i balkonom Europe. To je veliki plato na kojem se nalazi mnoštvo povijesnih zgrada u čijem je podnožju široka ograđena šetnica. Ovdje vrvi život građana i turista. Tu se šeta i sjedi u restoranima s najljepšim pogledom, a ponekad se odvijaju i važna javna događanja. Podno terase, pak, teče normalni gradski promet, malo dalje je riječna plovidba, a sve to međusobno se ne ometa, već živi u skladu. 
Dresden Bruhlsche Terrasse ICT putovanja  

E da, podno Bruhlske terase (u ulici Munzgasse) nalazi se i štand s kobasama. Dobrim. Njemačkim. Kobasama.

Veliki vrt (Grossen Garten) – 15-ak minuta hoda od Bruhlske terase je zeleni raj. To je najveći gradski park, iz vremena baroka, s palačom iz 17. stoljeća, botaničkim vrtom i malom park-željeznicom kojom možete obići vrt. Na rubu parka, dragi ljubitelji automobila, nalazi se velika staklena VW tvornica čiji se dijelovi mogu razgledati za nekih 5 eura.
Dresden ICT putovanja

...I tako dalje… i tako dalje. Jer ovo je samo dio repertoara koji Dresden nudi, za ostatak – put pod noge laughing

Istražite najudaljenije kutke svijeta

Već 30 godina kreiramo inspirativna putovanja krojena po “mjeri” i ponosni smo na svoju reputaciju kao jedan od vodećih organizatora putovanja. S nama možete dosegnuti i najudaljenije kutke svijeta!

Kontaktirajte nas

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »