Lombardija – šarm talijanskih jezera

Lombardija – šarm talijanskih jezera

Novosti

Talijanska jezera ICT putovanjaPriču o LOMBARDIJI započinjemo njenim položajem kao jedne od najvećih talijanskih regija; smještena je na sjeveru zemlje i graniči sa Švicarskom, a proteže od Alpa do nizine doline rijeke Po. Glavni grad regije je mondenski Milano, drugi grad po veličini u Italiji koji je ujedno i ekonomska je prijestolnica Italije.
Ime je dobila po  narodu Lombardi koji su u 6. st. okupirali skoro cijelu Italiju. Najnaseljenija je i najbogatija od dvadeset talijanskih regija, a prostorno je tek nešto veća od Slovenije gdje živi oko deset milijuna stanovnika ili približno jedna šestina ukupnog talijanskog stanovništva. Lombardija je jednako poznata i po divljim planinskim lancima, zelenim brežuljcima i brojnim vinogradima, ali jedna od ljepota koja Lombardiju izdvaja od ostatka Italije su plodne doline najvećih talijanskih rijeka Po, Oglio, Adda, Minčo i Ticino i prekrasna jezera.
Upravo jezera Italije pripadaju najposjećenijim i najljepšim jezerima svijeta: Garda, Como, Isea, Maggiore … pa 'ajmo ih malo bolje upoznati.

Jezero Garda – površina 370 km²
Jezero Garda je najveće i najpopularnije talijansko jezero, te jedno od najposjećenijih na svijetu. Nalazi se u podnožju Alpa na oko pola puta između Venecije i Milana. Jezero Garda dugačko je oko 50 km i široko oko 20 km, a na obalama ovog prekrasnog jezera smješteno je nekoliko romantičnih gradića. Ovdje možete pronaći dvorce, skrivene i osamljene uvale, predivne šetnice i još bolja mjesta za penjanje i istraživanje brda s veličanstvenim pogledom na jezero. Područje oko jezera dobro je poznato po vinogradarstvu, maslinicima i nasadima limuna. Drevni utvrđeni grad  Sirmione smješten na poluotoku na samom jugu jezera, jedno je od najomiljenijih turističkih destinacija na ovom jezeru, a uz njegove uske ulice, "plutajući" dvorac Scaligero i ostale antičke rimske vile imat ćete utisak kao da ste zalutali u neko drugo vrijeme.
Jezero Garda ICT Putovanja

Jezero Maggiore površina 212,5 km²
Jezero Maggiore je pogranično predalpsko jezero u Italiji i Švicarskoj. Maggiore je drugo po veličine jezero u Italiji, te najduže jezero u Italiji. Nudi velik broj prekrasnih mjesta, a neka od njih možete vidjeti iz zanimljive perspektive zahvaljujući žičari Strese s koje se pruža nevjerojatan pogled. Stresa, grad koji i dan danas izgleda kao da pripada nekom drugom vremenu, dugo se smatrao neslužbenom prijestolnicom zapadne obale jezera. Na jezeru Maggiore nalaze se čarobni Boromejski otoci, skupina otoka u talijanskom dijelu jezera koja su dobila ime po plemićkoj obitelji koja je upravljala otocima. Čine ih četiri otočića jedan ljepši od drugoga: Isola Bella, nazvan po Isabelli, ženi Karla Borromea. Na otoku je dvorac milanske porodice Borromeo, s prekrasnim vrtovima. Blizu Isola Bella je mali otok Isolino di San Giovanni. Iza toga je otok ribara s naseljem Isola dei Pescatori, a na najvećem od otoka, Isola Madre, nalazi se botanički vrt.
Jezero Maggiore ICT Putovanja

Jezero Como površina 146 km²
Jezero Como ledenjačkog je podrijetla, smaragdne boje vode i okruženo zelenim brdima i planinama. Treće je jezero po veličini u Italiji iza jezera Garda i jezera Maggiore, te jedno od najdubljih jezera u Europi, na nekim dijelovima dublje od 400 m. Jezero Como se smatra jednim od najljepših jezera na svijetu i još od vremena Rimljana utočište je u čijoj su ljepoti uživali aristokracija i bogati. Danas je vrlo popularna turistička destinacija, okružena predivnim vilama i palačama koje krase umjetnički i kulturni dragulji vrijedni divljenja. Zbog svoje neizmjerne ljepote jezero Como je oduvijek elitno mjesto na kojem su mnogi poznati imali i imaju svoje kuće za odmor. Grad Como isplati se posjetiti zbog njegove stare gradske jezgre te živahnih trgova s tipičnim talijanskim kafićima. Jedna od rado posjećenih turističkih atrakcija je i Muzej svile – naime, u ovom se gradu svila proizvodi, pa je i često prodavan proizvod lokalnih trgovina.
Jezero Como ICT Putovanja

Jezero Iseo površina 65,3 km²
Jezero Iseo je šesto jezero po veličini u Italiji i četvrto u Lombardiji i leži u podnožju Alpa u dolini Camonica između gradova Brescia i Bergamo. Na sredini te plavozelene čarolije svoje je mjesto pronašao najveći jezerski otok južne Europe – Monte Isola. Pomalo u sjeni ostalih jezera u blizini, ovo jezero i njegovu ljepotu upotpunjuju mir i netaknuta priroda. Obalu jezera lako je obići autom jer je dugo 25 km i široko samo 5 km, a Iseo, Lovere i Sarnica najveća su mjesta na obali. Na južnoj strani možete razgledati i prirodni rezervat Torbiere del Sebino, zaštićen zbog svoje biološke raznolikosti. 
Jezero Iseo ICT Putovanja

Kada ih posjetiti?
Najbolje vrijeme za posjet je u svibnju i lipnju kada je savršeno vrijeme, a vrtovi i doline su u cvatu. Sezonom se smatra ožujak i travanj, kao i srpanj, kolovoz i rujan.
Iskreno, bez obzira kada ih posjetili i u kojem godišnjem dobu ova jezera su predivna i ostavit će vas bez daha.

Istražite najudaljenije kutke svijeta

Već 30 godina kreiramo inspirativna putovanja krojena po “mjeri” i ponosni smo na svoju reputaciju kao jedan od vodećih organizatora putovanja. S nama možete dosegnuti i najudaljenije kutke svijeta!

Kontaktirajte nas

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »