Krakov – grad poljskih kraljeva

Krakov – grad poljskih kraljeva

Novosti

Krakov je jedan od najstarijih i najvažnijih poljskih gradova. Po veličini je drugi najveći grad (iza Varšave) s oko 750.000 stanovnika, slično kao Zagreb s time što je površinski nešto veći i smatra ga se glavnim kulturnim i turističkim središtem zemlje. Povijesnu gradsku jezgru ili Stari grad (poljski: Stare Miaste) UNESCO je 1978. godine uvrstio na listu mjesta svjetske baštine i to kao prvo takvo uopće. Kao bivša prijestolnica Poljske odiše srednjovjekovnom ljepotom i bogatom poviješću. Tijekom 20. stoljeća doživio je teške trenutke jer su ga nacisti izabrali kao sjedište svoje okupacije u Poljskoj. No, to ujedno i glavni razlog zbog čega je tako dobro očuvana povijesna arhitektura budući da je bio izuzet razaranja, a nacistički su tragovi vidljivi u memorijalnim dijelovima grada i bližoj okolici.

Krakow-dvorac-Wawel-ICT-putovanja

Jedan od najvažnijih simbola grada je brežuljak Wawel gdje se nalaze dvije najvažnije gradske znamenitosti. Kraljevski dvorac, jedan od najljepših renesansnih dvoraca Europe koji bio je sjedište poljskih kraljeva punih 5 stoljeća (od 11.-17. stoljeća) … Upravo u tom dvorcu, poljaci čuvaju najdragocjenije umjetničko djelo, Leonardovu Damu s hermelinom. Uz dvorac je vezano puno legendi, a najpoznatija je ona o zmaju Smogu Vevelskom sa sedam glava koji je živio u pećini ispod Wawela. Danas su pećina i spomenik zmaja, koji s vremena na vrijeme bljuje vatru, samo jedna od turistička atrakcija. Na brdu se uz kraljevski dvorac nalazi i Katedrala sv. Stanislava i Vaclava koja se smatra poljskim nacionalnim svetištem, mjesto krunjenja ali i posljednjeg počivališta poljskih kraljeva.

Gradski glavni trg (poljski: Rynek Główny), je stvarno veličanstven … najveći je europski srednjovjekovni trg (površine 40.000 m², gotovo nepromijenjena izgleda od 13. st.) s predivnim Ratuszowim tornjem. Trg okružuju stare kamene kuće, najpoznatija crkva na trgu je bazilika Sv. Marije, poznate po svom oltaru i zvuku trube svakog sata, kao i crkva Sv. Vojtjeha. Samim trgom dominira renesansni palača Sukiennice, nekadašnje središte trgovine na ovim prostorima (danas se unutar palače nalaze tržni centar, odlično mjesto za kupovinu suvenire jer su cijene znatno jeftinije od onih u dućanima na glavnim ulicama).

Stari grad opasavale su srednjovjekovne gradske zidine, imale su 46 tornjeva i 7 gradskih vrata. No, u 19. stoljeću su srušene i na njihovom mjestu napravljen je gradski park Planty, no sačuvana su jedna od gradskih vrata - Florijanova vrata, kao i utvrda Barbican. Park okružuje čitav stari grad, samim centrom grada prolazi Kraljevska ulica kojom su poljski kraljevi ceremonijalno prolazili tijekom svoje krunidbe, a povezuje srednjovjekovni Kleparz, preko gradske utvrde Barbakan i kroz Florijanova vrata, dalje Florijanovom ulicom kroz gradsku jezgru pa sve do brda Wawel kao sjedište poljskog kraljevstva.

Krakow ICT putovanja

Svakako valja posjetiti i povijesni židovski dio grada, Kazimierz (koji je nekada bio samostalan grad) s najstarijom europskom sinagogom. Krajem 15. stoljeća naselili su ga Židovi, kad je židovska zajednica protjerana iz zapadnog dijela Starog grada, kako bi se oslobodio prostor za kršćane. Vrlo brzo je postao glavni duhovni i kulturni centar poljskih Židova. Upravo u Kazimierzu je snimano mnoštvo scena iz poznatog Spielbergova filma „Schindlerova lista“. Predlažemo posjet tvornici odnosno muzeju Oscara Schindlera, bogatog njemačkog industrijalca koji je u ratno vrijeme spašavao Židove na način da im je zapošljavao u svojoj tvornici. Danas je tvornica postala muzej u sklopu kojeg se nalazi multimedijalni postav života u Krakovu za vrijeme nacističke okupacije od 1939. do 1945. godine. Izložen je Schindlerov ured, vrti se Spielbergov film, predstavljeni su onodobni autentični predmeti, zvučni efekti i priče preživjelih Židova.

Uz sve navedeno, daleko najbolnije mjesto koje je obilježilo, ne samo Krakow i Poljsku, već cijelu Europu – je najveći nacistički logor smrti, Auschwitz. Kompleks koji je od Krakova  udaljen samo 50-tak km sastojao se od 3 glavna kampa: Auschwitz I., administrativni centar, Auschwitz II. (Birkenau) kamp za istrebljivanje, i Auschwitz III. (Monowitz) radnički kamp. Nakon rata, znanstveno je potvrđeno kako je kroz njega prošlo oko 1,1 milijun ljudi, od čega gotovo 90% Židova iz čitave Europe. Danas je logor pretvoren u memorijalni muzej i spomenik svim žrtvama nacističkog uništavanja Židova, kao i svih ljudi protivnika nacizma otvoren za javnost tijekom čitave godine. Tako je u 2017. godini zabilježena brojka od 2,2 milijuna ljudi, a broj iz godine u godinu raste.

Krakow-Auschwitz-ICT-putovanja

A na drugom mjestu je impresivni rudnik soli Wieliczka (poljski: Kopalnia soli Wieliczka) koji je kontinuirano proizvodio sol od 13. stoljeća, pa sve do 2007. Rudnik je više podzemno carstvo nego rudnik i jedna od najvećih turističkih atrakcija Poljske s preko 2 milijun posjetitelja godišnje. Rudnik je pod zaštitom UNESCA, na devet katova koji dosežu dubinu od 327 metara i dužinu od preko 300 km. Prvo smo spustili niz 378 stuba, 67 metara u dubinu, kako bi posjetili rudarske hodnike, kapele, oltare, skulpture i slano jezero, a na dubini od 135 metara nalazi se dizalo koje nas vraća na površinu. Najznamenitije su brojne skulpture, te cjelovita Crkva sv. Kinge (najveća podzemna crkva na svijetu), koje su rudari isklesali iz žive kamene soli.

Krakow-Wieliczka-ICT-putovanja

Krakov nudi puno toga i za svakog ponešto…i one koje je teško oduševiti sigurno će ostaviti bez daha…smilelaughing

 

 

Istražite najudaljenije kutke svijeta

Već 30 godina kreiramo inspirativna putovanja krojena po “mjeri” i ponosni smo na svoju reputaciju kao jedan od vodećih organizatora putovanja. S nama možete dosegnuti i najudaljenije kutke svijeta!

Kontaktirajte nas

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »