Galerija Uffizi – pretvara cijelu Toskanu u veliku umjetničku galeriju

Galerija Uffizi – pretvara cijelu Toskanu u veliku umjetničku galeriju

Novosti

Galerija Uffizi u Firenci čuva remek djela umjetnika poput Botticellija, Correggia, da Vincija, Raffaela, Michelangela, Rubensa, Caravaggia i drugih. No, uskoro će se ta umjetnička djela moći vidjeti i izvan Firence – u muzejima u rodnim gradovima umjetnika u sklopu novog projekta pod nazivom „Uffizi Diffusi“.

Galerija Uffizi je smještena u Palazzo degli Uffizi („Palača ureda”) i jedna je od najstarijih i najpoznatijih galerija na svijetu. Izgradnja je započela 1560. godine, kao zgrada u kojoj bi bili uredi (tal. Ufficio odakle dolazi sadašnje ime) firentinskih dužnosnika i činovnika. S vremenom je postala mjesto u kojom se čuvala umjetnička ostavština obitelji De Medici, a 1765. g. postaje javna ustanova, jedan od prvih modernih muzeja u svijetu.

Galerija Uffizi - ICT putovanja

Danas je Uffizi, jedna od najpopularnijih  turističkih atrakcija Firence i jedan od najpoznatijih i najposjećenijih svjetskih muzeja. Podijeljena u nekoliko prostorija prema školama i stilovima u kronološkom slijedu, njena kolekcija prikazuje djela od 12. do 18. stoljeća, s najboljom svjetskom kolekcijom radova iz doba renesanse.

Galerija Uffici - ICT putovanja

Galerija je oduvijek bila jedan od najjačih magneta za turiste i jedva je izdržala navalu posjetitelja, nerijetko se satima čekalo u redovima kako bi se kupile karte i ušlo u galeriju. Time je galerija nažalost počela gubiti smisao i kvalitetu, jer su se umjetnička djela mogla vidjeti samo u velikoj gužvi i metežu.
Galerija Uffizi - ICT putovanjaSada se galerija Uffizi odlučila rasteretiti na vrlo spektakularan način, pretvarajući cijelu regiju u muzej, kako bi svi imali koristi od toga – što je glavni cilj projekta „Uffizi Diffusi“ (u slobodnom prijevodu: raštrkani Uffizi), kojim će se zasad usredotočiti na cca 60-100 izložbenih prostora.

Napoleonov duh vraća se na otok Elbu
Jedna od važnih umjetničkih lokacija je otok Elba u Tirenskom moru. Ovim projektom i Napoleon se „vraća“ na Elbu, gdje je ostavio trajan pečat. Čak i danas, 200 godina nakon Napoleonove smrti 1821., još uvijek govore o njemu i žele oživjeti mit o velikom vojskovođi; naime, Napoleon je nakon abdikacije (1814.) bio prognan na otok Elbu. Izlošci i prikaz djela povezanih s Napoleonom iz galerije Uffizi bit će premješteni i izloženi u utvrdi Falcone čime će tematski više dobiti na važnosti nego da ostanu u Firenci, gdje su možemo reći bili „izolirani“. Za otok Elbu to je također prilika za oživljavanje turizma koji je gotovo potpuno nestao protekle godine.
Uffizi - ICT putovanjaUmjetnička djela bit će raspodjeljena po cijeloj regiji i izložena na mjestima povezanim s njihovim podrijetlom.
Italija je jedno od najpopularnijih odredišta turista iz cijelog svijeta, između ostalog i zbog velikog broja lokacija koje su dio UNESCO-ve svjetske kulturne baštine. Ta su mjesta stalno bila prenapučena, što je mnoge potaknulo na razmišljanja o različitim konceptima promjena.

Iako su detalji o projektu još uvijek u tajnosti, decentralizirajući Uffizijevu zbirku, u muzeju vjeruju da će uspješno preusmjeriti posjetitelje po cijeloj regiji, umjesto da svi idu samo u Firencu kako bi vidjeli slavna djela (više od 14 milijuna putnika posjetilo je renesansni grad 2019.). Naravno, to ne znači da u firentinskom muzeju neće biti dovoljno umjetnina za vidjeti, muzej poručuje: "Već imamo više od 3.000 umjetnina izloženih u Uffiziju – to je dovoljno."

Kako se ništa ne može predvidjeti, tako nije moguće ni znati kakva će biti reakcija na projekt "raštrkane umjetnosti“, kada će se masovni turizam vratiti i hoće li turisti obilaziti regiju ili ostati samo u umjetničkim metropolama – odgovora na ta pitanja još nema.

Vrijeme će pokazati ....

ICT putovanja 

Istražite najudaljenije kutke svijeta

Već 30 godina kreiramo inspirativna putovanja krojena po “mjeri” i ponosni smo na svoju reputaciju kao jedan od vodećih organizatora putovanja. S nama možete dosegnuti i najudaljenije kutke svijeta!

Kontaktirajte nas

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »