Fjordovi – ikona i fascinacija Norveške

Fjordovi – ikona i fascinacija Norveške

Novosti

Prije otprilike 2 milijuna godina započelo je posljednje veliko ledeno doba u Zemljinoj prošlosti.
Pod utjecajem izrazito niskih temperatura, naša se planeta počela iz temelja mijenjati - brojni njezini geografski oblici su nestali, a brojni su tek nastali.

Među ove novonastale spadaju i jedni od najljepših: fjordovi. Kad su na kraju ledenoga doba temperature malo porasle, stoljetni su se ledenjaci počeli otapati i putovati prema moru odnoseći sa sobom komade velikih stijena koje su u njima ostale zarobljene. One su tijekom tog ledenog putovanja dubile kopno pod sobom i tako formirale rukavce do čak 800 metara dubine.
Upravo njih danas zovemo fjordovima.
Norveški fjordovi ICT Putovanja

Izgledaju kao uski rukavci s tri strane okruženi strmim padinama kopna koje izlazi na otvoreno more. Ili ukratko, izgledaju bajkovito. A njihov kontrast leda, kristalne vode i planinskih vrhova oduševljava svakog putnika namjernika.

Fjordovi se nalaze na više kutaka naše planete, a među najljepšima su svakako oni u Norveškoj.
Norveški fjordovi ICT Putovanja

Prema legendama, dugo su godina služili vikinškim napadačima kao skrovište tijekom vrebanja bogatih trgovačkih brodova koje je trebalo opljačkati, a njihov neustrašivi duh i dan – danas živi među strmim stijenama.

Sognefjord, najveći i najpoznatiji fjord u Norveškoj, bez pretjerivanja je čudo prirode, a njegov obilazak bajkovito je putovanje vlakom po jednoj od najstrmijih pruga na svijetu okruženoj netaknutom prirodom. Slikovite luke, mala planinska mjesta i slapovi unutar zelenila tome putovanju daju sasvim novu perspektivu na ljepotu.
Norveška ICT Putovanja

Norveški dan, i kad traje dugo i kad traje kratko, očaravajuće je lijep… no, kad padne noć – ona je možda još i ljepša. Naročito u sjevernijim, mirnim kutcima ove zemlje u kojima samo treba pogledati u nebo. Sigurno ćete ju prepoznati – Auroru Borealis. Iliti – polarnu svjetlost. Ponekad pokretna, a ponekad statična plamena zavjesa prošarana treperavim narančasti, zeleni i plavi pramenovima koje uzrokuje ni manje ni više nego – Sunčev vjetar.
Norveški fjordovi ICT Putovanja

Udahnite sve danje i noćne ljepote Norveške i vratite se obogaćeni jednom sasvim drugačijom ljepotom.

Istražite najudaljenije kutke svijeta

Već 30 godina kreiramo inspirativna putovanja krojena po “mjeri” i ponosni smo na svoju reputaciju kao jedan od vodećih organizatora putovanja. S nama možete dosegnuti i najudaljenije kutke svijeta!

Kontaktirajte nas

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »