EU digitalna COVID potvrda - olakšava putovanja

EU digitalna COVID potvrda - olakšava putovanja

Novosti

EU digitalna COVID potvrda

Europska komisija odobrila je uvođenje EU digitalne COVID potvrde kako bi se olakšala slobodu kretanja građana u EU do završetka globalne pandemije. EU digitalna COVID potvrda (neslužbeno nazivana i Covid-putovnicom), omogućit će da se bilo gdje u EU, pomoću očitavanja QR koda, provjeri i utvrdi da nositelj potvrde nije zarazan. 

Putnici će uz pomoć EU digitalne Covid potvrde s QR kodom dokazati da su ili cijepljeni, ili preboljeli koronu, ili obavili testiranje s negativnim rezultatom.

Potvrda će, dakle, sadržavati:

  1. ili podatak da je osoba cijepljena protiv Covida-19,
  2. ili da je preboljela Covid-19 dovoljno nedavno da se smatra da je zaštićena antitijelima,
  3. ili da, ako nije ni cijepljena niti ima antitijela nakon preboljele bolesti, osoba ima svjež negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa.

Potvrde o cijepljenju, antitijelima ili testiranju izdavat će bolnice i druge zdravstvene ustanove, a njihov potpis bit će čitljiv s QR koda.

Digitalni potpis izdavatelja bit će glavni alat protiv krivotvorenja.

S takvom potvrdom osoba će moći prelaziti granice između država članica EU bez podvrgavanja restriktivnim mjerama koje su dosad bile pravilo, poput obveznog testiranja ili samoizolacije po dolasku na odredište ili povratku s odredišta.

Osobe koje nemaju takvu potvrdu naravno da će moći također putovati, ali i očekivati restriktivnije mjere poput obveznog testiranja ili samoizolacije, čega će nositelji potvrde biti pošteđeni.
"Potvrda neće biti preduvjet za ostvarivanje prava na slobodno kretanje i neće se smatrati putnom ispravom", naglašeno je u priopćenju Europskog parlamenta.

 EU digitalna COVID potvrda ICT putovanja

Potvrda će se moći pokazati u digitalnom ili u papirnatom obliku.
EU digitalna COVID potvrda će se koristiti sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka i isključivo samo za preuzimanje i obradu podataka koji su sadržani u potvrdi.

Sve države EU potvrde će izdavati besplatno, automatski ili na zahtjev. Potvrda će biti pisana na jeziku države u kojoj se izdaje i na engleskom.

Osim olakšavanja kretanja građana prilikom prelaska graničnih prijelaza RH, ali i graničnih prijelaza država članica EU s kojima će biti sklopljeni bilateralni sporazumi, ova potvrda moći će se koristiti i u druge svrhe sukladno odlukama Stožera civilne zaštite RH koje se donose sukladno Zakonu za zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Znači, ukoliko krećete na put u samo nekoliko koraka na portalu e-Građani možete zatražite besplatnu EU digitalnu COVID potvrdu uz zadovoljenje jednog od navedena tri uvjeta. Isto tako potvrdu možete zatražiti i u poslovnicama HZZO-a uz predočenje identifikacijskog dokumenta.

Više informacija o izdavanju potvrda dostupno je ovdje

Cilj je pomoći država članicama EU uspostaviti punu slobodu kretanja na siguran način. Neke države, koje su restriktivnije u politici lockdowna, teoretski moći će u praksi odrediti mjere samoizolacije i za nositelje EU digitalne COVID potvrde. Ali u pravilu, to se ne bi trebalo događati. 

Europski Parlament je tražio i da testiranje za potrebe ishođenja digitalne potvrde bude besplatno. Konačni dogovor predviđa da Komisija iz EU proračuna izdvoji 100 milijuna eura za plaćanje tog troška, tako da bi tu Parlament dobio što je tražio, a građani bi mogu očekivati da će ti testovi za njih biti besplatni…. no, vidjet ćemo. 

Na ovom linku pitanja i odgovori možete pronaći najčešća pitanja i odgovore oko izdavanja EU digitalne COVID potvrde.
U svrhu pomoći prilikom planiranja putovanja preporučujemo pravovremenu provjeru dnevno ažuriranih informacija koje možete naći na internet stranicama:

  1. http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/upozorenja/ 
  2. https://reopen.europa.eu/hr/ 
  3. koronavirus.hr/idete-na-put-sve-informacije-na-jednom-mjestu/22

SVE COVID INFORMACIJE ZA POTPUNU BEZBRIŽNOST PRIJE I ZA VRIJEME PUTOVANJA, INFORMACIJE O PRELASKU GRANICA I UVJETIMA ULASKA U POJEDINU ZEMLJU - COVID PUTNE INFORMACIJE

Istražite najudaljenije kutke svijeta

Već 30 godina kreiramo inspirativna putovanja krojena po “mjeri” i ponosni smo na svoju reputaciju kao jedan od vodećih organizatora putovanja. S nama možete dosegnuti i najudaljenije kutke svijeta!

Kontaktirajte nas

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »