Cinque Terre –  pet šarenih ribarskih sela

Cinque Terre – pet šarenih ribarskih sela

Novosti

Nacionalni park Cinque Terre osnovan je 1999. godine, i u to vrijeme bio je prvi nacionalni park u Italiji. Nalazi se u provinciji La Spezia, Liguria, u sjevernoj Italiji. Pet šarenih srednjovjekovnih sela smještenih na liticama iznad mora su: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarolo i Riomaggiore i uvršteni su na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine 1997. godine.Cinque Terre ICT Putovanja

Kuće su građene uz potoke i na liticama, čvrsto se držeći jedne za druge. Iako postoje još od srednjeg vijeka, sela su dugo bila nepoznata turistima… jednostavno zbog teškog pristupa i svog specifičnog položaja. 1870. godine sagrađena je željeznica koja je otvorila Cinque Terre vanjskom svijetu, odnosno povezala je vlakom svih pet sela. Vlak ide svakih nekoliko minuta, a isto toliko i traje vožnja od jednog sela do drugog.

Svako šareno selo ima svoje znamenitosti, pa krenimo redom:

Monterosso – najveće i najstarije selo
Monterosso je najsjevernije selo „naslonjeno“ na brdo Sv. Kristofora, selo s najljepšim plažama Cinque Terre. Selo je podijeljeno u dva dijela: stari i novi dio. Stari dio smješten je među uskim, krivudavim i strmim ulicama arhaičnog utvrđenja naslonjenog na brdo, a novi dio se prostire uz samu obalu i dugačku plažu, gdje se nalazi najveći broj hotela i restorana. Na „raskršću“ starog i novog dijela, nalazi se trg kojim dominira crkva sv. Ivana iz 13. stoljeća sa zvonikom i stražarnicom, ruševinama starog dvorca iz 17. stoljeća i kapucinskim samostanom. Dvije najveće plaže u nacionalnom parku nalaze se upravo u Monterossu, prva u Monterosso Fegina (novi dio) koja je ujedno i jedina pješčana plaža, dok se druga nalazi u starom dijelu sela. 
Monterosso ICT Putovanja

Vernazza – najljepše selo
Mnogi Vernazzu smatraju najljepšim selom nacionalnog parka Cinque Terre zbog njegovog pitoresknog krajolika. Vernazza je gotovo na moru, a usko korito potoka uz koji je sagrađeno, sakrivalo je selo od osvajača s mora. Mali špiljski prolaz sa lijeve strane vodi ravno na more. Uske ulice idu dolje prema glavnoj ulici koja se otvara u malom trgu, Piazza Marcon koja gleda na more. Svakako treba posjetiti i srednjovjekovnu kulu Belforte s koje se pruža panoramski pogled na gradić i obalu. Ovdje se nalazi gotička Crkva sv. Margarete Antiohijske; legenda kaže da je crkva sagrađena nakon što je na plaži nađen drveni sanduk sa kostima sv. Margarete. Lokalno stanovništvo potom je odlučilo da sagradi crkvu, ali na drugom kraju sela, gdje su je uništili jaka oluja i snažni valovi. Relikvija je izgubljena, da bi se ponovo pojavila nekoliko godina kasnije na prvobitnom mjestu. Seljani su shvatili poruku i sagradili crkvu na samoj plaži, gdje je i danas. Selo je malo i zbijeno, a 2011. nastradalo je u velikoj poplavi, koja je donijela nekoliko metara visoke nanose blata i pijeska, a sa sobom odnijela i ljudske žrtve. Do danas, selo se oporavilo, trgovine i galerije ponovno su otvorene, kuće su popravljene. No poplavi svjedoče strašne fotografije na ulazu u selo, kao i neke kuće, koje su se našle na klizištu i pomaknute nekoliko metara niže od prvotnog mjesta gdje su stajale. Nasadi vinove loze na obroncima, stabla limuna i maslina ponovno su oživjeli i daju plodove.
Vernazza ICT Putovanja

Corniglia – najmanje selo s čak 337 stepenica
Corniglia je najmanje od pet sela i jedino nema vlastiti luku; a od ostalih sela se razlikuje po tome što je smješteno na vrhu brežuljka. Da bi se do njega došlo, treba savladati 377 stepenica od stanice vlaka ili naravno možete autobusom :-) . Njime dominira Crkva sv. Petra, a brojne uske ulice prepune su dućanima sa autohtonim proizvodima i suvenirima. Mali trg prepun je ljudi, kafića u kojima možete popiti poznato i povoljno lokalno vino ili uživati u pogledu na pučinu sa prostrane gradske terase.
Corniglia ICT Putovanja

Manarolo – najstarije i najpopularnije selo
Dalje na jugu, nalazi se Manarolo, koja izgleda kao da tone u more. Riječ je o najstarijem i najužem selu i najčešće se upravo Manarolo nalazi na promotivnim materijalima za Cinque Terre. Manarolo je poznato po svojim špiljama i podvodnim stijenama. Kuće se nalaze dijelom na litici iznad mora, a dijelom uz tok potoka Grapa. Potok je prekriven drvenim daskama, da se šetnica bolje iskoristi, a posebna atrakcija je upravo šetnica između sela Manarola i Riomaggiore, nazvana Via dell'Amore (Ulica ljubavi). Selom dominira crkva Sv. Ivana Krstitelja. Kuće u toskanskom stilu sa toplim nijansama žute i crvene boje sa zelenim škurama savršena su kulisa za romantičnu filmsku scenu, reklamu ili fotografiju.
Manarola ICT Putovanja

Riomaggiore – selo poznato po zvonicima
Najjužnije selo Riomaggiore poznato je po svojim zvonicima. Selo krasi i antički dvorac, pa ne propustite priliku da ga posjetite. Njegove kuće prate usku i danas prekrivenu liniju doline potoka, a karakteristične su po vertikalnoj slici predjela koja se završava u maloj pitoresknoj ribarskoj luci. Glavna ulica Via Colombo, je prototip tipičnog talijanskog stila života, prepuna kafića, barova, restorana .... Selom dominira Crkva Svetog Ivana Krstitelja (1340) i dvorac čija je gradnja počela 1260. godine.
Riomaggiore ICT Putovanja

Iako su Cinque Terre kao jedno od najslikovitijih mediteranskih priobalnih područja Italije, ovih pet šarenih sela su pored mnoštva taverni, kafića, suvenirnica i galerija, "zasad" ipak zadržala autentičan duh prošlih vremena ...

Istražite najudaljenije kutke svijeta

Već 30 godina kreiramo inspirativna putovanja krojena po “mjeri” i ponosni smo na svoju reputaciju kao jedan od vodećih organizatora putovanja. S nama možete dosegnuti i najudaljenije kutke svijeta!

Kontaktirajte nas

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »