Argentina – domovina nogometa, tanga, najboljih odrezaka i opuštenog života

Argentina – domovina nogometa, tanga, najboljih odrezaka i opuštenog života

Novosti

Tisućama kilometara daleko od Zagreba, na drugom kontinentu, nalazi se Argentina druga po veličini država u Južnoj Americi. Ima više od 43 milijuna stanovnika i smještena je između Anda na zapadu te Atlantskog oceana na istoku. Na sjeveru graniči s Paragvajem i Bolivijom, na sjeveroistoku s Brazilom i Urugvajem, a na zapadu s Čileom.   

Ime je dobila po latinskoj riječi "argentum", što znači srebro, plemenitoj kovini, koja je bila povod za europsku kolonizaciju. Prirodnu granicu čine planinski lanac Anda (gdje se nalazi put Inka), čiji je vrh Aconocaqua (ujedno i najviši vrh Južne Amerike) sa svojih teško osvojivih 6962 m, prostrane pustinje s nasadima kaktusa, ledenim poljanama i sušnim stepama u Patagoniji, ledenjačkim jezerima, andskim solanama... Ovdje se možete uživo upoznati s pingvinima, plamencima, kajmanima, a nabrajati bismo mogli i dalje.

Privučena činjenicom da je Argentina jedna od najpopularnijih zemalja Južne Amerike, prvo sam se uputila u glavni grad, Buenos Aires (Capital Federal), prijestolnicu kulture i jedan od najznačajnijih metropola u Južnoj Americi. Muzeji, galerije, kazališta i biblioteke te ostale institucije svjetskog ranga smještene su upravo u tom gradu.
O beskrajno velikoj Argentini bih mogla pričati u nedogled, ali iz svog iskustva istaknula bih tri posebne zanimljivosti: kozmopolitski Buenos Aires, čarobne i jedinstvene Iguazu slapove i „kraj svijeta“, posebnu i prelijepu Patagoniju s glečerom Perito Moreno.
Bogata argentinska kultura, tango, govedina, gaučosi i nogomet, sve to čini fenomenalan argentinski koktel začinjen raznolikom napola latinskom, napola europskom baštinom. Tog koktela nikada vam neće biti dosta, pamtiti ćete ga zauvijek! Veza Buenos Airesa sa europskim gradovima je arhitektonska sličnost s Parizom, nazivaju ga Parizom Južne Amerike. Njegova veličina, način života i standard stanovništva razlikuje se od ostalog svijeta. Razlike između imućnijih (nestajanje srednje klase) i stanovništva slabijeg imovnog stanja, su očigledne i očituju se u svim sferama života.
Argentina ICT putovanja
Buenos Aires ima 47 gradskih četvrti, izuzetno puno zanimljivosti, do te mjere da svaka gradska četvrt odiše svojim šarmom i daje vam osjećaj da se nalazite u drugom gradu, drugoj državi. Upravo te različitosti kojima su obojene gradske četvrti, su učinile da se zaljubim u ovaj grad. Kada vas put nanese u ovaj čaroban grad, svakako treba posjetiti četvrt La Boca (najstariju i najšareniju četvrt, mjesto od kuda potječe najstrastveniji ples na svijetu – tango), zatim nekada aristokratski San Telmo (gdje nalazi najveći sajam antikviteta), Recoletu (koja odiše francuskim šarmom, sa najvećim brojem muzeja, fakulteta), Palermo (četvrt talijanskog šarma, prepuna tematskih parkova i šuma), Puerto Madero (najnovija i najbogatija 47. četvrt) i Belgrano (u kojem dominiraju ambasade cijelog svijeta i privatni fakulteti). To su najznačajnije gradske četvrti ovog kozmopolitskog grada.

Retiro, u svoje istraživanje Buenos Airesa krenula sam iz najkontrastnije gradske četvrti Retiro, najvećeg prometnog čvorišta (svjetska luka, željeznički i autobusni kolodvor). Naziva se i žilom kucavicom grada, četvrt gdje se miješaju turisti iz čitavog svijeta i lokalno stanovništvo. Poslovna zona koja pretežno živi tijekom radnog dana su ulice Florida i Lavalle gdje se osim poslovnih institucija, nalaze reprezentativni hoteli, restorani, kafići, dućani i centri za kulturna događanja kao i najstariji shoping centar poznat po svojim muralima (Galerias Pacifico).

Monserrat, šetajući jednom od najširih ulica na svijetu (avenija ima po sedam traka u svakom smjeru i po četiri dodatne trake, a širina ulice je oko 140 m) Avenijom 9. Jula (9 de Julio), koja je dobila ime po argentinskom danu nezavisnosti, 9. jul 1816., nailazim na najvažnije znamenitosti Argentine – Casa Rosada, službenog naziva Palacio Presidencial (predsjednička palača). Ružičasta boja navodno vuče porijeklo od zamisli predsjednika Sarmienta koji je želio simbolično predstaviti sukobljene strane u zemlji kombinacijom njihovih boja, bijele unitariste i crvene federaliste. Cabildo javna zgrada, korištena kao sjedište vlasti u kolonijalna vremena danas je izložbeni prostor. Metropolitanska katedrala glavna je katolička crkva i matična crkva nadbiskupije Buenos Airesa i posljednje počivalište generala San Martina – borca za slobodu Argentinskog naroda. Nacionalni kongres sjedište je argentinskog parlamenta. Krasi ju prekrasna arhitektura u grčko-rimskom stilu a na vrhu dominira ogromna, 80 m visoka i 30 000 tona teška kupola. Obelisk visok  67 metara presjeca najširu ulicu na svjetu Avenidu 9 de Julio, jedna je od najpoznatijih znamenitosti grada. Spomenik je izgrađen u čast 400. godišnjice osnivanja grada, na mjestu gdje je prvi puta u Buenos Airesu izvješena argentinska zastava. Teatro Colón jedna od najznačajnijih opernih kuća u svijetu,  otvorena je 1908., operom Aida. Akustika Teatra Colón smatra se jednom od pet najboljih u svijetu. Kazalište sam pogledala u jednoj od dnevnih tura, a ispod Avenije 9 de Julio, nalaze se velike dvorane za uvježbavanje simfonijskih orkestara, baletnih predstava, male manufakture za kazališnu obuću i odjeću.

Puerto Madero je ogledalo luksuza i „života na visokoj nozi“. Smješten na starim dokovima rijeke La Plate koja izgleda kao more. Pogled na most Puente de la Mujer otkrit će Vam da ova četvrt predstavlja najmodernije arhitektonske trendove u Buenos Airesu, ali ono po čemu ću ga ja pamtiti je ekološki rezervat, netaknuta prirodna oaza za bijeg iz gradske vreve. Četvrt čine moderni fakulteti, odvjetnički uredi i prestižni restorani, a uz to je i najčuvanija rezidencijalna četvrt koja odiše posebnim glamurom i sjajem. Noćna svjetla i zastavice ispred Sheraton hotela, visoki neboderi luksuzni automobili samo su dio vidljivog luksuza tog dijela grada.

La Boca stara lučka četvrt poznata po šareno obojenim limenim sirotinjskim kućicama i pješačkoj ulici El Caminito, prepuna prodavača, zabavljača i uličnih plesača tanga. Osim tango klubova i talijanskih taverni, u La Boci se nalazi stadion La Bombonera (službeno Estadio Alberto J. Armando) nogometnog kluba Boca Juniors gdje je Maradona započeo svoju svjetski poznatu karijeru. No odlazak tamo siguran je samo preko dana.
Argentina ICT putovanja

Palermo je najomiljenija četvrt za život, ali i jedna od skupljih. Poznat je po zelenim površinama, velikim parkovima, umjetnim jezerima, tu se nalazi i veliki botanički vrt, zoološki vrt, zatim japanski vrt i planetarijum. Sve u svemu savršeno mjesto za odmor u prirodi. Palermo Hollywood i Palermo Soho su sjajno mjesto za noćni život sa stotine raznih klubova i barova, glazbom za svakoga … bilo da volite sambu, jazz, dance… popis je dugačak, ali argentincima je prioritet broj jedan – druženje!

Recoleta je četvrt koji se nalazi na sjeveru grada – čist je, siguran i dobro organiziran, poznata po spomenicima, kuća i vila u pariškom stilu. Ovo je prava trgovačka četvrt s hotelima i noćnim životom, u kojoj se nalazi i više kulturnih institucija: Nacionalni muzej lijepih umjetnosti, Nacionalna Biblioteka, kulturni centar Recoleta. Jedna od glavnih atrakcija je groblje Recoleta, na kojem u velebnim grobnicama počivaju nacionalne ikone kao što je Eva Perón.

Jedna za mene velika zanimljivost je bila činjenica da Argentinci večeraju u prosjeku oko 23:00 h. Nisam vjerovala svojim očima koju količinu hrane pripremaju za večeru, a još manje koliko kaloričnu. To su na primjer meso sa roštilja  ili hrana koja se kod nas sprema za ručak. Opravdanje su našli u tome da prazan želudac nije saveznik dobrog sna. Samo me zanimalo jedno – otpornost prema debljini uprkos tim nezdravim navikama. Nisam otkrila misterij, ali sam uspješno natukla 5 kilograma u mjesec dana.

Nedjelja je dan za sajam tzv. nedjeljna ferija (sajam) otvara svoja vrata u svim četvrtima sa kilometrima dugim štandovima i ručno izrađenim predmetima. Divila sam se kreativnosti. Ovdje sam spoznala da su volja, životna muka i talent izvor ideja. Jednostavno ne može se riječima opisati, to se treba doživjeti. Uživala sam u tim danima promatrajući autohtone proizvode i ljude koji ih izrađuju (predmeti od srebra, kože, vune).

Nacionalni Park Iguazu
Rijeka Iguazu teče kroz Brazil, a većina vodopada se može pronaći u Argentini. Naime, rijeka Iguazú tvori granicu između Argentine i Brazila i upravo se na toj granici smjestilo prekrasno svjetsko prirodno čudo. Od trenutka kada su vodopade Iguazú proglasili jednim od sedam svjetskih čuda prirode, turizam je naglo skočio. Prirodna i mistična ljepota Iguazu vodopada svake godine privlači više od milijun posjetitelja, čija se ljepota i posebnost teško može opisati riječima. Naziv Iguazú znači “velika voda”. Vodopadi su raspoređeni tako da izgledaju poput obrnutog slova “J”.
Argentina ICT putovanja
Na brazilskoj strani nalazi se tek nešto više od 20% slapova dok se na arentinskoj strani nalazi čak 80%. Iguazu sustav sastoji se sveukupno od 275 slapova duž 1,67 milja rijeke. No, naravno postoji i legenda … naime, jedan bog htio se oženiti prekrasnom ženom imena Naipí koja je od njega pobjegla u kanuu sa svojom pravom ljubavi, smrtnikom Tarobom. Bijesni bog prerezao je rijeku i stvorio slapove, tako osuđujući ljubavnike na vječni pad. Oni koji posjete vodopade ne zaboravljaju njihovu snagu, impresivan Garganta del Diabolo (Vražje grlo – glavni slap) dio je koji doslovno oduzima dah, polukružnog oblika, predivnog vizualnog i zvučnog efekta. Slapovi po čitavom Nacionalnom parku Iguazu tvore veličanstvene prizore u prisustvu egzotičnih životinja i prirode u svom punom sjaju.

Glečer Perito Moreno
Glečer Perito Moreno leži u podnožju Južno Američkog kontinenta, dugačak je 28 km, a dubok između 40 i 70 m. Nevjerojatna količina leda intenzivno plave boje, okružena beskrajnom šumom privlači turiste koji žele vidjeti čudo. Perito Moreno jedan je od najvećih izvora pitke vode. Golemi blokovi plavo-bijelog leda svake dvije do četiri godine urušavaju se u jezero Argentino uz siloviti tresak i nevjerojatne valove na površini jezera, što prizor čini nezaboravnim. Dramatični „show“ vide samo oni koji imaju najviše sreće, a „predstava“ počinje u ožujku. Perito Moreno jedini je glečer koji raste, a ne smanjuje se kao ostali stvarajući tako ledeni most koji se svakih par godina ruši i stvara jedan od najljepših prirodnih prizora.Argentina ICT putovanja

Dosta je bilo priče, sad put pod noge i pravac Argentina, zemlja jednog od najstrastvenijih naroda koje poznajemo … smile

Autor teksta: putnica T.V. 

Istražite najudaljenije kutke svijeta

Već 30 godina kreiramo inspirativna putovanja krojena po “mjeri” i ponosni smo na svoju reputaciju kao jedan od vodećih organizatora putovanja. S nama možete dosegnuti i najudaljenije kutke svijeta!

Kontaktirajte nas

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »