Rujan i Listopad autobusom

Makedonija 5 dana PREMIUM

Makedonija 5 dana PREMIUM

GARANTIRAN POLAZAK

Makedonija 5 dana PREMIUM

Makedonija 5 dana PREMIUM

GARANTIRAN POLAZAK

Makedonija 5 dana PREMIUM

Makedonija 5 dana PREMIUM

GARANTIRAN POLAZAK

Makedonija 5 dana PREMIUM

Makedonija 5 dana PREMIUM

GARANTIRAN POLAZAK

Makedonija 5 dana PREMIUM

Makedonija 5 dana PREMIUM

GARANTIRAN POLAZAK

već od 1432 kn

Biser jugoistočne Europe koji u novom mileniju intenzivno mijenja svoje lice i naličje. Provjerite kako to Makedonci svoju prijestolnicu pretvaraju u pravi turistički centar, uživajte u prirodi obronaka planine Baba i zelenila doline Pelagonije te, ono neizostavno, posjetite „makedonski dragulj“ poznat pravo po draguljima – Ohrid.

 • pomno odabrani kvalitetni hoteli 3*/4* u Skopju i Ohridu
 • pomno odabrani autobusni prijevoznici sa kvalitetnim, udobnim autobusima turističke kategorije i profesionalnim vozačima
 • pomno odabrani stručni tim voditelja putovanja s bogatim iskustvom
 • pomno osmišljeno putovanje našim detaljnim poznavanjem destinacije, pažljivo isplanirano i sastavljeno
 • program putovanja kojim putnici ostvaruju dodatnu vrijednost za uplaćeno putovanje, kvalitetnu uslugu na destinaciji (buffet doručak), ugodan program razgledavanja (bez „trčanja“) i dovoljno slobodnog vremena

Program putovanja

Zagreb – SKOPJE

Polazak iz Zagreba u 5:00 sata. Ugodna vožnja preko Srbije do Makedonije uz povremene odmore tijekom puta. Dolazak u Skopje, glavni grad Makedonije smješten u dolini između sedam brda koja prema legendi predstavljaju začaranog zmaja koji je postao zaštitnikom grada. Skopje je dugo vremena bilo u sjeni Ohrida, no projekt „Skopje 2014“ je makedonskoj metropoli donio velike promjene i prilično promijenio gradske vizure. U sklopu projekta izgradili su se brojni spomenici, fontane, novi mostovi, zgrade – Skopje je danas znatno drukčiji i turistima zanimljiviji grad. Smještaj u hotel. Nakon kraćeg odmora odlazak u grad s voditeljem putovanja (gradskim prijevozom), te prvo upoznavanje središta makedonske prijestolnice. Navečer predlažemo večeru u restoranu na skopskoj čaršiji (uz doplatu – plaćanje voditelju na licu mjesta). Noćenje.

SKOPJE

Doručak. Skoplje je nakon potresa 1963. godine obnovljeno, pa je dosta spomenika i arhitekture zapravo nedavno izgrađeno. Odlazak u razgled znamenitosti grada na obalama rijeke Vardar (autobusom i pješice): gradska utvrda Kale u blizini samoga središta grada, s koje se pruža prekrasan pogled na Skopje, s jedne strane na novi stadion “Filip II Arena”, a s druge strane na na centar grada – stara željeznička stanica koja je danas Gradski muzej – središnji gradski bulevar – Feudalna kula, kompleks muzeja – spomen kuća i spomenik Majke Tereze, najpoznatije i jedine dobitnice Nobelove nagrade za mir iz Makedonije – trijumfalna kapija Makedonija – Trg Makedonija, glavni trg na kojem je impozantan spomenik „Ratniku na konju“, spomenik Aleksandru Velikom – simbol grada Kameni most iz 6. stoljeća koji zapravo spaja stari i novi dio grada – spomenik Filipu Makedonskom – Mustafa pašina džamija, jedna je od najveličanstvenijih građevina osmanskog razdoblja – Stara Čaršija (najveći otvoreni bazar na Balkanu), zanatski, kulturni i povijesni dio Skopja koji svjedoči o osmanskom utjecaju – Daut Pašin Hamam iz 15. stoljeća, danas umjetnička galerija – Sat toranj – spomenik Skender bega – crkva sv. Spasa djelomično građena pod zemljom zbog starog turskog zakona po kojem su crkve morale biti niže od džamija kako ih ne bi nadvisivale – stara gradska tržnica… Nakon razgleda slobodno vrijeme za vlastito istraživanje grada. Noćenje.

SKOPJE – TIKVEŠ – BITOLA – OHRID

Doručak. Odjava iz hotela i vožnja prema Kavadarcima i vinskom podrumu Tikveš smještenom je u srcu Tikveškog vinogorja, najveće i najznačajnije vinske regije u Makedoniji s tradicijom proizvodnje vina od 1885. godine. Posjeta i degustacija vina u najstarijoj i najvećoj vinariji Tikveš. Nastavljamo prema Bitoli, drugom najvećem makedonskom gradu (poznatom kao gradu konzulata). Po dolasku obilazak antičkog arheološkog lokaliteta antičkog grada Heraclea s amfiteatrom, nazvanog po grčkom mitskom junaku Herkulu, a osnovanom za Filipa II. Makedonskog (ulaznica uz doplatu – plaćanje voditelju putovanja na licu mjesta). Razgled/šetnja centrom grada: katolička crkva Srca Isusovog – pravoslavna crkva Sv. Dimitrija – Yeni džamija u kojoj su pronađeni ostaci starije kršćanske crkve – Muzej posvećen Kemalu Ataturku, osnivaču suvremene Turske države koji je završio srednju vojnu školu u Bitoli – šetnja poznatom pješačkom ulicom Širok Sokak – Bezistan (natkriveni bazaar) – toranj sa satom, jedan od simbola grada... Slobodno vrijeme. Nastavak vožnje do Ohrida, stari su Grci grad zvali Lihindos – Božanska svjetlost, a Slaveni su mu dali ime Ohrid. Ohridsko jezero je najdublje balkansko i jedno od najdubljih i po nastanku, najstarijih jezera Europe, procjenjuje se da je nastalo prije četiri milijuna godina u tektonskim kretanjima zemljine kore. Smještaj u hotel. Noćenje.

OHRID – SVETI NAUM – OHRID

Doručak. Danas ćemo upoznati Ohridsko jezero i Ohrid koji se nalaze na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine. Povijesna jezgra Ohrida nalazi na osamljenoj vapnenačkoj hridi, visokoj 792 metra koja poput rta ulazi u Ohridsko jezero. Razgled grada (autobusom i pješice): Donja porta – crkva Sv. Sofije iz 9. stoljeća – antički amfiteatar – crkva sv. Bogorodice Perivlepta (sv. Klement) najljepša je ohridska crkva, s unutrašnjosti bogato oslikane freskama – Gornja porta – tvrđava cara Samuila s koje se pruža prekrasan panoramski pogled na grad i jezero – Plaošnik s crkvom Sv. Klimenta i Pantelejmona (mjesto prvog Univerziteta na Balkanu,cijeli lokalitet okružen mozaicima iz 4. stoljeća) – crkva sv. Ivana Kanea, jedna od najstarijih crkava u Ohridu – čaršija, glavna ulica u starom dijelu grada – bazilika Sv. Sofije – gradska tržnica – spomenik Ćirilu i Metodu – Ali Pašina džamija... Slobodno vrijeme za ručak ili kupovinu suvenira u autentičnim ohridskim dućanima poznatim po izuzetnim rukotvorinama i nadaleko čuvenim ohridskim biserima – preko 100 godina postoje samo dvije obitelji koje znaju kako proizvesti ohridske bisere: obitelji Talevi i Filev. U poslijepodnevnim satima predlažemo fakultativni izlet do manastira Sv. Naum koji se nalazi na stijeni na najjužnijem dijelu jezera (uz doplatu – plaćanje voditelju putovanja na licu mjesta). Tijekom vožnje uz obalu Ohridskog jezera zaustavljamo se kod Muzeja na vodi u Uvali kostiju – gdje ćete vidjeti autentičnu rekonstrukciju prapovijesnog naselja iz 12. stoljeća p.n.e.; danas se ovdje nalazi muzej koji prikazuje način života ljudi. Dalje nastavljamo do Sv. Nauma, koji okružen bogatim zelenilom stoji kao svjedok srednjeg vijeka i zrači ljepotom, kulturom, poviješću i tradicijom. Najljepši dio kompleksa je predivna crkva od kamena i cigle u obliku križa. Sv. Naum bio je učenika Ćirila i Metoda, te je bio poznat po svojoj čudotvornoj iscijeljiteljskoj moći. U 9. stoljeću izgradio je crkvu posvećenu Svetim arkanđelima Mihaelu i Gabrijelu. Grobnica Sv. Nauma je u kapelici u crkvi koja je ukrašena impresivnim freskama koje prikazuju njegov život i čuda. Slijedi vožnje brodićem po rijeci Crni Drim. Povratak u Ohrid. Navečer predlažemo večeru u jednom od makedonskih nacionalnih restorana s folklornim programom. Noćenje.

OHRID – Zagreb

Doručak i odjava iz hotela. Nastavljamo vožnju prema Hrvatskoj. Dolazak u kasnim večernjim satima.

Termini i cijene putovanja

5 dana / 4 noćenja - hotel 3*/4*, doručak

 • 5 dana / 4 noćenja
 • hotel 3*/4*, doručak
06.10.2021. - 10.10.2021.
Garantiran polazak
first minute cijena
redovna cijena
1432 kn
1657 kn
17.11.2021. - 21.11.2021.
Garantiran polazak
first minute cijena
redovna cijena
1432 kn
1657 kn

Popusti i doplate

 • boravišna pristojba u iznosu 1,5 eur – 3 eur po osobi po noćenju u hotelima (obavezna doplata na licu mjesta, točan iznos u završnoj obavijesti)
 • večera u u restoranu na skopskoj čaršiji 15 eur – 3 slijeda / piće se plaća dodatno
 • obilazak vinarije Tikveš i degustacija 6 eur
 • ulaznica za arheološki lokalitet Heraclea 3 eur
 • izlet Sv. Naum i izvor rijeke Drim 20 eur (minimum 30 putnika / izlet uključuje: prijevoz autobusom, razglede prema programu, ulaznicu za Muzej na vodi u Uvali kostiju, ulaznica za samostan i vožnje brodićem po rijeci Crni Drim)
 • večera na Ohridu u tradicionalnom makedonskom restoranu s folklornim programom 35 eur – 3 slijeda / piće se plaća dodatno
 • doplata za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata kad putuje samo 1 osoba) 572 kn
 • djeca do 12 godina ostvaruju popust 50% na fakultativnu ponudu (večeru i izlet)
 • djeca od 12 do 18 godina ostvaruju popust 20% na fakultativnu ponudu (večeru i izlet)

Nadoplata za odabir sjedala u autobusu (nije obavezna):

 • za posebno sjedalo u autobusu: 1 red – sjedalo 3,4 125 kn, 2 red – sjedalo 5,6,7,8 125 kn
 • za dodatno prazno sjedalo u autobusu 845 kn (nudimo vam veći komfor kako biste sjedili sami)

Raspoloživost odabranih sjedala je na upit i podložna provjeri prilikom rezervacije.

Korisne informacije

Smještaj naših grupa je u kvalitetnim hotelima 3*/4* (lokalna kategorizacija).

Nema popusta za trokrevetnu sobu. Trokrevetne i jednokrevetne sobe su na upit budući hoteli raspolažu s manjim brojem takvih soba i potvrda ovisi o raspoloživosti.

MAKEDONIJA – dobro je znati

Makedonija se prostire na oko 25 tisuća četvornih kilometara na jugoistoku Starog kontinenta. Graniči s Bugarskom na istoku, s Grčkom na jugu, s Albanijom na zapadu, s Kosovom na sjeverozapadu i sa Srbijom na sjeveru. U zemlji živi oko 2 milijuna stanovnika od čega ima najviše Makedonaca (64%) i Albanaca (25%). Glavni i najveći grad – Skopje – smjestio se u dolini rijeke Vardar na sjeverozapadu zemlje, te u središtu Balkanskog poluotoka. Valuta: nacionalna valuta je denar koja je i jedino sredstvo plaćanja (1 euro = 60 denara = 7,5 kn). Makedonska kuhinja spoj je turskih, bliskoistočnih i grčkih utjecaja. Zbog tople klime na ovom prostoru uspijeva najrazličitije povrće i voće, pa su jela raznolika, ali i pikantna. U Makedoniji se rado piju lokalno proizvedena vina – osobito Tikveš i T’ga za jug, kao i rakije.

Važne napomene

First Minute cijena vrijedi do 40 dana prije polaska odnosno do popunjenja kapaciteta po FM cijeni.

Rok za prijavu: do popune mjesta odnosno 7 dana prije polaska.

Minimalan broj prijavljenih putnika: 40 putnika.

Hrvatskim državljanima je za ovo putovanje potrebna osobna iskaznica ili putovnica.

Redoslijed obilaska, kao i vremena su informativna i podložna promjenama prema procjeni voditelja putovanja na licu mjesta.

VAŽNE INFORMACIJE ZA PUTOVANJE (obavezno pročitati):

 • prilikom prijave (rezervacije) plaćate akontaciju od 30% ukupnog iznosa putovanja čime je Vaša rezervacija potvrđena, dok ostatak iznosa uplaćujete najkasnije 30 dana prije polaska na put
 • preporučamo putno osiguranje i osiguranje u slučaju otkaza putovanja (od strane putnika) koje možete uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući prema vašem izboru
 • pridržavamo pravo otkaza putovanja u slučaju da se ne prijavi dovoljan broj putnika potreban za realizaciju programa – najkasnije 7 dana prije početka putovanja
 • raspored sjedenja u autobusu sastavlja organizator putovanja prema redosljedu uplata, agencija garantira posebno sjedalo u autobusu samo u slučaju da se za isto izvrši odgovarajuća doplata
 • završnu obavijest o putovanju dostavljamo mailom najkasnije 48 sati prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom mjestu i vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.)
 • za realizaciju fakultativne ponude potreban je minimum od 20 prijavljenih putnika; fakultativna ponuda nije obavezni dio programa i plaćanje je na licu mjesta voditelju putovanja u eurima (ili lokalnoj valuti države u koju se putuje) osim ako u programu putovanja nije drugačije navedeno. Cijena se sastoji od troškova rezervacije i organizacije, prijevoza, usluga voditelja putovanja itd.
 • lokalnu valutu države u koju putujete možete nabaviti u bankama u RH prije polaska na putovanje
 • napominjemo da je putovanje grupno i tome je sve podređeno. Prema tome, potrebno je jasno sagledati situaciju da su u autobusu, glazba i filmovi koji se puštaju neutralni po svom sadržaju. Temperatura u autobusu se ne može za svako sjedište individualno podesiti i imajte u vidu da ono što je za nekoga toplo, za drugog je hladno i sl. Dakle, za grupno putovanje potrebno je puno razumijevanje među putnicima i osjećaj zajedništva sa svima kao i voditeljem i vozačem autobusa
 • zaustavljanje radi usputnih odmora određeno je propisima o radnom vremenu i obveznim odmorima vozača, zaustavljanja su na usputnim stajalištima u zavisnosti od raspoloživosti kapaciteta stajališta i uvjeta na putu, predviđene pauze tijekom vožnje su okvirno svakih 2,5 sata, uz minimalnu pauzu od 15 minuta
 • u turističkim autobusima nema WIFI, nema utičnica i nije moguće koristiti WC u autobusu
 • program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću
 • dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tijekom putovanja ovisi o objektivnim okolnostima (npr. dužini trajanja razgleda, terminima polazaka, vremena dolaska kao i daljeg rasporeda putovanja)
 • putnicima koji za cilj imaju posjet izložbama, lokalitetima i slično (koje nisu dio programa), molimo da samostalno na internetu provjere radno vrijeme istih i da željeni posjet usklade sa slobodnim vremenom na putovanju
 • organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa po danima ovisno o objektivnim okolnostima na odredištu u skladu s procjenom voditelja putovanja na licu mjesta. Molimo uzmite u obzir da postoji mogućnost da uslijed državnih ili vjerskih praznika na određenoj destinaciji neki od lokaliteta, muzeja, restorana ili trgovačkih centara ... ne rade
 • organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena fakultativne ponude navedenih u programu na dan formiranja programa, promjenu termina fakultativne ponude, kao i za nepredviđene okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u prometu, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak, kvar prijevoznog sredstva i slično)
 • putnici su dužni voditi računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima tijekom trajanja putovanja. Ostavljanje vrijednih stvari u autobusu ili u hotelskim sobama nije preporučljivo jer agencija, prijevoznik i hotel ne odgovaraju za iste. U slučaju krađe, putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlaštenih osiguravajućih kuća. Organizator putovanja ne može odgovarati niti se organizatoru putovanja pišu prigovori u slučaju ovih nepredviđenih okolnosti
 • prostor za prtljagu u autobusu je ograničen i predviđena količina prtljage po putniku je 1 kofer i 1 komad ručne prtljage
 • organizator putovanja ne može utjecati na razmještaj soba u hotelu jer to isključivo ovisi o recepciji hotela
 • zahtjevi za povezanim sobama, obiteljskim sobama i slično uzet će se u obzir, ali grupna autobusna putovanja ne podrazumijevaju takvu vrstu smještaja niti izbora soba i njihovog sadržaja (balkon, terasa, pušačka soba, kat, francuski ležaj…) – organizator ne može obećavati ovakve usluge
 • smještaj je u dvokrevetnim ili dvokrevetnim sobama sa pomoćnim ležajem namijenjenim za smještaj treće osobe. Sobe sa pomoćnim ležajem su manje komforne, a treći ležaj je pomoćni i može biti standardnih ili manjih dimenzija
 • kvaliteta hotela – na nivou Europske unijepokušala se napraviti hotelska standardizacija koja bi bila prihvaćena u svim državama. Ipak, iako je izrađena, ona nije pravilo, već služi samo kao smjernica državama članicama. Prema tome se u različitim državama razlikuje i hotelska kategorizacija. Svi su hoteli standardizirani i odgovaraju lokalnoj službenoj kategoriji
 • u smještajnom objektu su neki od dopunskih sadržaja dostupni uz doplatu, a postoji i mogućnost odstupanja oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smještajnih objekata (npr. sef, mini-bar, TV, klima uređaj, fen za kosu, internet...). Savjetujemo da se i sami informirate o istima putem interneta, odnosno specijaliziranih portala koji pružaju tu vrstu pomoći putnicima poput tripadvisor.com , www.booking.com …
 • organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja
 • molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine države informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH, mvep.hr

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju, te sadrže za putnika sve potrebne predugovorne informacije. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete.

Istražite najudaljenije kutke svijeta

Već 25 godina kreiramo inspirativna putovanja krojena po “mjeri” i ponosni smo na svoju reputaciju kao jedan od vodećih organizatora putovanja. S nama možete dosegnuti i najudaljenije kutke svijeta!

Kontaktirajte nas

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »