Europska putovanja autobusom

Makedonija 5 dana PREMIUM

Makedonija 5 dana PREMIUM

Makedonija 5 dana PREMIUM

Makedonija 5 dana PREMIUM

Makedonija 5 dana PREMIUM

Makedonija 5 dana PREMIUM

Makedonija 5 dana PREMIUM

Makedonija 5 dana PREMIUM

Makedonija 5 dana PREMIUM

Makedonija 5 dana PREMIUM

već od 218 EUR 1.642,52 HRK

Biser jugoistočne Europe koji u novom mileniju intenzivno mijenja svoje lice i naličje. Provjerite kako to Makedonci svoju prijestolnicu pretvaraju u pravi turistički centar, uživajte u prirodi obronaka planine Baba i zelenila doline Pelagonije te, ono neizostavno, posjetite „makedonski dragulj“ poznat pravo po draguljima – Ohrid.

 • provjereni kvalitetni hoteli 3*/4* u Skopju i Ohridu
 • autobusni prijevoznici sa kvalitetnim, udobnim autobusima turističke kategorije i profesionalnim vozačima
 • pomno odabrani stručni tim voditelja putovanja s bogatim iskustvom
 • pomno osmišljeno putovanje našim detaljnim poznavanjem destinacije, pažljivo isplanirano i sastavljeno
 • program putovanja kojim putnici ostvaruju dodatnu vrijednost za uplaćeno putovanje, kvalitetnu uslugu na destinaciji (buffet doručak), ugodan program razgledavanja (bez „trčanja“) i dovoljno slobodnog vremena
 • PLAĆANJE MOŽE BITI IZVRŠENO U 3 RATE na žiro račun agencije, zadnja rata 14 dana prije putovanja

Ukoliko program putovanja otvarate (gledate) na mobitelu/tabletu, klikom na “1.dan” otvorit će Vam se program putovanja prvog dana i tako dalje sve isto do zadnjeg dana.

Program putovanja

Zagreb – SKOPJE

Polazak iz Zagreba u 5:00 sata. Ugodna vožnja preko Srbije do Makedonije uz povremene odmore tijekom puta. Dolazak u Skopje, glavni grad Makedonije smješten u dolini između sedam brda koja prema legendi predstavljaju začaranog zmaja koji je postao zaštitnikom grada. Skopje je dugo vremena bilo u sjeni Ohrida, no projekt "Skopje 2014" je makedonskoj metropoli donio velike promjene i prilično promijenio gradske vizure. U sklopu projekta izgradili su se brojni spomenici, fontane, novi mostovi, zgrade – Skopje je danas znatno drukčiji i turistima zanimljiviji grad. Smještaj u hotel. Nakon kraćeg odmora odlazak u grad s voditeljem putovanja (gradskim prijevozom), te prvo upoznavanje središta makedonske prijestolnice. Predlažemo odlazak na fakultativnu večeru u restoran na skopskoj čaršiji. Noćenje.

SKOPJE

Doručak. Skoplje je nakon potresa 1963. godine obnovljeno, pa je dosta spomenika i arhitekture zapravo nedavno izgrađeno. Odlazak u razgled znamenitosti grada na obalama rijeke Vardar (autobusom i pješice): gradska utvrda Kale u blizini samoga središta grada, s koje se pruža prekrasan pogled na Skopje, s jedne strane na novi stadion “Filip II Arena”, a s druge strane na na centar grada – stara željeznička stanica koja je danas Gradski muzej – središnji gradski bulevar – Feudalna kula, kompleks muzeja – spomen kuća i spomenik Majke Tereze, najpoznatije i jedine dobitnice Nobelove nagrade za mir iz Makedonije – trijumfalna kapija Makedonija – Trg Makedonija, glavni trg na kojem je impozantan spomenik „Ratniku na konju“, spomenik Aleksandru Velikom – simbol grada Kameni most iz 6. stoljeća koji zapravo spaja stari i novi dio grada – spomenik Filipu Makedonskom – Mustafa pašina džamija, jedna je od najveličanstvenijih građevina osmanskog razdoblja – Stara Čaršija (najveći otvoreni bazar na Balkanu), zanatski, kulturni i povijesni dio Skopja koji svjedoči o osmanskom utjecaju – Daut Pašin Hamam iz 15. stoljeća, danas umjetnička galerija – Sat toranj – spomenik Skender bega – crkva sv. Spasa djelomično građena pod zemljom zbog starog turskog zakona po kojem su crkve morale biti niže od džamija kako ih ne bi nadvisivale – stara gradska tržnica… Nakon razgleda slobodno vrijeme. Noćenje.

SKOPJE – TIKVEŠ – BITOLA – OHRID

Doručak. Odjava iz hotela i vožnja prema Kavadarcima i vinskom podrumu Tikveš smještenom je u srcu Tikveškog vinogorja, najveće i najznačajnije vinske regije u Makedoniji s tradicijom proizvodnje vina od 1885. godine. Posjeta i degustacija vina u najstarijoj i najvećoj vinariji Tikveš. Nastavljamo prema Bitoli, drugom najvećem makedonskom gradu (poznatom kao gradu konzulata). Po dolasku obilazak antičkog arheološkog lokaliteta antičkog grada Heraclea s amfiteatrom, nazvanog po grčkom mitskom junaku Herkulu, a osnovanom za Filipa II. Makedonskog (ulaznica uz doplatu). Razgled/šetnja centrom grada: katolička crkva Srca Isusovog – pravoslavna crkva sv. Dimitrija – Yeni džamija u kojoj su pronađeni ostaci starije kršćanske crkve – Muzej posvećen Kemalu Ataturku, osnivaču suvremene Turske države koji je završio srednju vojnu školu u Bitoli – šetnja poznatom pješačkom ulicom Širok Sokak – Bezistan (natkriveni bazaar) – toranj sa satom, jedan od simbola grada... Slobodno vrijeme. Nastavak vožnje do Ohrida, stari su Grci grad zvali Lihindos – Božanska svjetlost, a Slaveni su mu dali ime Ohrid. Ohridsko jezero je najdublje balkansko i jedno od najdubljih i po nastanku, najstarijih jezera Europe, procjenjuje se da je nastalo prije četiri milijuna godina u tektonskim kretanjima zemljine kore. Smještaj u hotel. Noćenje.

OHRID – SVETI NAUM – OHRID

Doručak. Danas ćemo upoznati Ohridsko jezero i Ohrid koji se nalaze na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine. Povijesna jezgra Ohrida nalazi na osamljenoj vapnenačkoj hridi, visokoj 792 metra koja poput rta ulazi u Ohridsko jezero. Razgled/šetnja gradom: Donja porta – crkva sv. Sofije iz 9. stoljeća – antički amfiteatar – crkva sv. Bogorodice Perivlepta (sv. Klement) najljepša je ohridska crkva, s unutrašnjosti bogato oslikane freskama – Gornja porta – tvrđava cara Samuila s koje se pruža prekrasan panoramski pogled na grad i jezero – Plaošnik s crkvom sv. Klimenta i Pantelejmona (mjesto prvog Univerziteta na Balkanu, cijeli lokalitet okružen mozaicima iz 4. stoljeća) – crkva sv. Ivana Kanea – čaršija, glavna ulica u starom dijelu grada – bazilika sv. Sofije – gradska tržnica – spomenik Ćirilu i Metodu – Ali Pašina džamija... Slobodno vrijeme za ručak ili kupovinu suvenira u autentičnim ohridskim dućanima poznatim po izuzetnim rukotvorinama i nadaleko čuvenim ohridskim biserima – preko 100 godina postoje samo dvije obitelji koje znaju kako proizvesti ohridske bisere: obitelji Talevi i Filev. U poslijepodnevnim satima predlažemo fakultativni izlet do manastira sv. Naum koji se nalazi na stijeni na najjužnijem dijelu jezera. Tijekom vožnje uz obalu Ohridskog jezera zaustavljamo se kod Muzeja na vodi u Uvali kostiju (s autentičnom rekonstrukcijom prapovijesnog naselja iz 12. stoljeća p.n.e.). Muzej prikazuje način života ljudi. Nastavljamo do sv. Nauma, okružen zelenilom stoji kao svjedok srednjeg vijeka i zrači ljepotom. Najljepši dio kompleksa je predivna crkva od kamena i cigle u obliku križa. Sveti Naum bio je učenika Ćirila i Metoda, te je bio poznat po svojoj čudotvornoj iscijeljiteljskoj moći. U 9. stoljeću izgradio je crkvu posvećenu Svetim arkanđelima Mihaelu i Gabrijelu. Grobnica sv. Nauma je u kapelici u crkvi koja je ukrašena impresivnim freskama koje prikazuju njegov život i čuda. Slijedi vožnje brodićem po rijeci Crni Drim. Povratak u Ohrid. Predlažemo odlazak na fakultativnu večeru u jedan od makedonskih nacionalnih restorana s folklornim programom. Noćenje.

OHRID – Zagreb

Doručak i odjava iz hotela. Nastavljamo vožnju prema Hrvatskoj. Dolazak u kasnim večernjim satima.

... i dalje u ponudi ICT Putovanja → cijenu putovanja birate sami

Sami birate cijenu putovanja koja vam najviše odgovara, a cijene se razlikuju u dijelu autobusa gdje želite sjediti.

 • OSNOVNA cijena – sjedala od 29 pa nadalje
 • REDOVNA cijena – sjedala od 9 do 28
 • PLUS cijena – sjedala 3, 4, 5, 6, 7 i 8 (na pojedinim putovanjima moguća su i sjedala 1 i 2)

Sve cijene su raspoložive do trenutka popunjenja broja mjesta za pojedinu cijenu.

CIJENE PUTOVANJA PO OSOBI U DVOKREVETNOJ SOBI

(tečaj konverzije 1 eur = 7,53450 hrk)

Datum putovanja 2023.

OSNOVNA cijena

REDOVNA cijena

PLUS cijena

07.06.-11.06.

popunjeno popunjeno

popunjeno

20.08.-24.08.

- - -

28.10.-01.11.

218 eur (1.642,52 hrk)

230 eur (1.732,94 hrk)

238 eur (1.793,21 hrk)

Nema popusta za trokrevetnu sobu. Trokrevetne i jednokrevetne sobe su na upit budući hoteli raspolažu s manjim brojem takvih soba i potvrda ovisi o raspoloživosti.

 • u slijedećem koraku kod svakog pojedinog termina putovanja, klikom na "rezerviraj", otvorit će se sve dostupne cijene u tom trenutku

Termini i cijene putovanja

5 dana / 4 noćenja - hotel 3*/4*, doručak

 • 5 dana / 4 noćenja
 • hotel 3*/4*, doručak
28.10.2023. - 01.11.2023.
cijena po osobi
218 EUR 1.642,52 HRK

Popusti i doplate

 • boravišna pristojba u iznosu cca. 2 eur po osobi po noćenju (obavezna doplata voditelju putovanja na licu mjesta, točan iznos u završnoj obavijesti)
 • večera u u restoranu na skopskoj čaršiji 20 eur – 3 slijeda / piće se plaća dodatno
 • obilazak vinarije Tikveš i degustacija 15 eur
 • ulaznicu za arheološki lokalitet Heraclea 3 eur
 • izlet sv. Naum i izvor rijeke Drim 25 eur (izlet uključuje: prijevoz autobusom, razglede prema programu, ulaznicu za Muzej na vodi u Uvali kostiju, ulaznica za samostan i vožnje brodićem po rijeci Crni Drim)
 • večera na Ohridu u tradicionalnom makedonskom restoranu s folklornim programom 40 eur – 3 slijeda / piće se plaća dodatno
 • doplata za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata kad putuje samo 1 osoba) 84 eur (632,90 hrk)
 • doplata za polazak iz Čakovca i Varaždina 21 eur (158,22 hrk), minimum 10 putnika
 • doplata za dodatno prazno sjedalo u autobusu 109 eur (821,26 hrk) – nudimo vam veći komfor ukoliko želite sjediti sami
 • popust: djeca do 18 godina ostvaruju 20% popusta na fakultativnu ponudu (večere i izlet)

Korisne informacije

Smještaj naših grupa je u kvalitetnim hotelima 3*/4* (lokalna kategorizacija).

Nema popusta za trokrevetnu sobu. Trokrevetne i jednokrevetne sobe su na upit budući hoteli raspolažu s manjim brojem takvih soba i potvrda ovisi o raspoloživosti.

MAKEDONIJA – dobro je znati

Makedonija se prostire na oko 25 tisuća četvornih kilometara na jugoistoku Starog kontinenta. Graniči s Bugarskom na istoku, s Grčkom na jugu, s Albanijom na zapadu, s Kosovom na sjeverozapadu i sa Srbijom na sjeveru. U zemlji živi oko 2 milijuna stanovnika od čega ima najviše Makedonaca (64%) i Albanaca (25%). Glavni i najveći grad – Skopje – smjestio se u dolini rijeke Vardar na sjeverozapadu zemlje, te u središtu Balkanskog poluotoka. Valuta: nacionalna valuta je denar koja je i jedino sredstvo plaćanja (1 euro = cca. 62 denara). Makedonska kuhinja spoj je turskih, bliskoistočnih i grčkih utjecaja. Zbog tople klime na ovom prostoru uspijeva najrazličitije povrće i voće, pa su jela raznolika, ali i pikantna. U Makedoniji se rado piju lokalno proizvedena vina – osobito Tikveš i T’ga za jug, kao i rakije.

Važne napomene

Rok za prijavu: do popune mjesta odnosno 7 dana prije polaska.

Minimalan broj prijavljenih putnika: 40 putnika.

Za sve polaske (osim Zagreba) potrebna prethodna pismena najava.

Točno vrijeme i mjesto polaska iz Čakovca, Varaždina i Slavonskog Broda bit će definirano 3 dana prije polaska.

Redoslijed obilaska, kao i vremena su informativna i podložna promjenama prema procjeni voditelja putovanja na licu mjesta.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:

VAŽNE INFORMACIJE ZA PUTOVANJE (obavezno pročitati):

 • prilikom prijave (rezervacije) plaćate akontaciju od 30% ukupnog iznosa putovanja čime je Vaša rezervacija potvrđena, dok ostatak iznosa uplaćujete najkasnije 30 dana prije polaska na put
 • preporučamo putno osiguranje i osiguranje u slučaju otkaza putovanja (od strane putnika) koje možete uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući prema vašem izboru
 • pridržavamo pravo otkaza putovanja u slučaju da se ne prijavi dovoljan broj putnika potreban za realizaciju programa – najkasnije 7 dana prije početka putovanja
 • raspored sjedenja u autobusu sastavlja organizator putovanja prema vašem IZBORU cijene i redosljedu uplata, agencija garantira prazno sjedalo u autobusu samo uz odgovarajuću doplatu
 • završnu obavijest o putovanju dostavljamo mailom najkasnije 48 sati prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom mjestu i vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.)
 • za realizaciju fakultativne ponude potreban je minimum od 20 prijavljenih putnika; fakultativna ponuda nije obavezni dio programa i plaćanje je na licu mjesta voditelju putovanja u eurima osim ako u programu putovanja nije drugačije navedeno. Cijena se sastoji od troškova rezervacije i organizacije, prijevoza, usluga voditelja putovanja itd.
 • lokalnu valutu države u koju putujete možete nabaviti u bankama u RH prije polaska na putovanje
 • napominjemo da je putovanje grupno i tome je sve podređeno. Prema tome, potrebno je jasno sagledati situaciju da su u autobusu, glazba i filmovi koji se puštaju neutralni po svom sadržaju. Temperatura u autobusu se ne može za svako sjedalo individualno podesiti i imajte u vidu da ono što je za nekoga toplo, za drugog je hladno i sl. Dakle, za grupno putovanje potrebno je puno razumijevanje među putnicima i osjećaj zajedništva sa svima kao i voditeljem i vozačem autobusa
 • zaustavljanje radi usputnih odmora određeno je propisima o radnom vremenu i obveznim odmorima vozača, zaustavljanja su na usputnim stajalištima u zavisnosti od raspoloživosti kapaciteta stajališta i uvjeta na putu, predviđene pauze tijekom vožnje su okvirno svakih 2,5 sata, uz minimalnu pauzu od 15 minuta
 • u turističkim autobusima nema WIFI, nema utičnica i nije moguće koristiti WC u autobusu
 • program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću
 • dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tijekom putovanja ovisi o objektivnim okolnostima (npr. dužini trajanja razgleda, terminima polazaka, vremena dolaska kao i daljeg rasporeda putovanja)
 • putnicima koji za cilj imaju posjet izložbama, lokalitetima i slično (koje nisu dio programa), molimo da samostalno na internetu provjere radno vrijeme istih i da željeni posjet usklade sa slobodnim vremenom na putovanju
 • organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa po danima ovisno o objektivnim okolnostima na odredištu u skladu s procjenom voditelja putovanja na licu mjesta. Molimo uzmite u obzir da postoji mogućnost da uslijed državnih ili vjerskih praznika na određenoj destinaciji neki od lokaliteta, muzeja, restorana ili trgovačkih centara ... ne rade
 • organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena fakultativne ponude navedenih u programu na dan formiranja programa, promjenu termina fakultativne ponude, kao i za nepredviđene okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u prometu, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak, kvar prijevoznog sredstva i slično)
 • putnici su dužni voditi računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima tijekom trajanja putovanja. Ostavljanje vrijednih stvari u autobusu ili u hotelskim sobama nije preporučljivo jer agencija, prijevoznik i hotel ne odgovaraju za iste. U slučaju krađe, putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlaštenih osiguravajućih kuća. Organizator putovanja ne može odgovarati niti se organizatoru putovanja pišu prigovori u slučaju ovih nepredviđenih okolnosti
 • prostor za prtljagu u autobusu je ograničen i predviđena količina prtljage po putniku je 1 kofer i 1 komad ručne prtljage
 • organizator putovanja ne može utjecati na razmještaj soba u hotelu jer to isključivo ovisi o recepciji hotela
 • zahtjevi za povezanim sobama, obiteljskim sobama i slično uzet će se u obzir, ali grupna autobusna putovanja ne podrazumijevaju takvu vrstu smještaja niti izbora soba i njihovog sadržaja (balkon, terasa, pušačka soba, kat, francuski ležaj…) – organizator ne može obećavati ovakve usluge
 • smještaj je u dvokrevetnim ili dvokrevetnim sobama sa pomoćnim ležajem namijenjenim za smještaj treće osobe. Sobe sa pomoćnim ležajem su manje komforne, a treći ležaj je pomoćni i može biti standardnih ili manjih dimenzija
 • kvaliteta hotela – na nivou Europske unijepokušala se napraviti hotelska standardizacija koja bi bila prihvaćena u svim državama. Ipak, iako je izrađena, ona nije pravilo, već služi samo kao smjernica državama članicama. Prema tome se u različitim državama razlikuje i hotelska kategorizacija. Svi su hoteli standardizirani i odgovaraju lokalnoj službenoj kategoriji
 • u smještajnom objektu su neki od dopunskih sadržaja dostupni uz doplatu, a postoji i mogućnost odstupanja oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smještajnih objekata (npr. sef, mini-bar, TV, klima uređaj, fen za kosu, internet...). Savjetujemo da se i sami informirate o istima putem interneta, odnosno specijaliziranih portala koji pružaju tu vrstu pomoći putnicima poput tripadvisor.com , www.booking.com …
 • organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja
 • molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine države informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, https://mvep.gov.hr/informacije-za-gradjane-244593/konzularne-informacije-22730/preporuke-za-putovanja-22854/upozorenja/245044

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju, te sadrže za putnika sve potrebne predugovorne informacije. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete.

Istražite najudaljenije kutke svijeta

Već 30 godina kreiramo inspirativna putovanja krojena po “mjeri” i ponosni smo na svoju reputaciju kao jedan od vodećih organizatora putovanja. S nama možete dosegnuti i najudaljenije kutke svijeta!

Kontaktirajte nas

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »