Daleka putovanja

Azerbajdžan, Gruzija i Armenija 14 dana

Azerbajdžan, Gruzija i Armenija 14 dana

Azerbajdžan, Gruzija i Armenija 14 dana

Azerbajdžan, Gruzija i Armenija 14 dana

Azerbajdžan, Gruzija i Armenija 14 dana

Azerbajdžan, Gruzija i Armenija 14 dana

Azerbajdžan, Gruzija i Armenija 14 dana

Azerbajdžan, Gruzija i Armenija 14 dana

Azerbajdžan, Gruzija i Armenija 14 dana

Azerbajdžan, Gruzija i Armenija 14 dana

već od 13490 kn

Tri zemlje na razmeđu Europe i Azije, u južnome Kavkazu, između Crnog mora i Kaspijskog jezera. Slične, a različite, no nedvojbeno jedinstvene. Za Azerbajdžan kažu da je zemlja vatre, a zašto provjerite u Bakuu, Shamakiju i Shekiju. Kažu i da su Gruzijci među najsrdačnijim ljudima na svijetu, doživite njihov karakter u Telaviju, Sighnaghiju, Tbilisiju i mnogim okolnim gruzijskim gradovima. Armenija je prva kršćanska zemlja na svijetu pa u njoj vjerske povijesti ne nedostaje, no tko ju je posjetio kaže da je otkrio biser, a što je tamo toliko dragocjeno saznajte putujući armenskim urbanim područjima poput Erevana, ali i krajolicima uz jezero Sevan te visoravnima s pogledom na planinske vrhove.

Program putovanja

ZAGREB - MOSKVA - BAKU

Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb dva sata prije polijetanja zrakoplova kod šaltera središnjih informacija. Podjela putne dokumentacije od strane pratitelja putovanja te prijava na let za Moskvu na liniji SU2041 (Aeroflot) i polijetanje zrakoplova u 13:20 sati. Dolazak u Moskvu predviđen je u 17:10 sati po lokalnom vremenu. Nastavak leta za Baku na liniji SU1852 (Aeroflot) u 0:10 sati. Predviđeni dolazak u zračnu luku Baku je u 4:10 sati po lokalnom vremenu. Po dolasku sastanak s predstavnikom lokalnog agenta te organizirani transfer do hotela u Bakuu. Prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

BAKU

Nakon doručka odlazak na razgled glavnog grada Azerbajdžana - Bakua. Razgled starog dijela grada poznatog pod imenom Icheri Sherer. Posjetit ćemo Širvanšahovu palaču iz 15. stoljeća, najstariju Muhamedovu džamiju  iz 11. st., hamam, ostatke rezidencijalnih zgrada, bazar, Karavansaraj Bukhara iz 16. st. te Toranj djeva iz 12. stoljeća poznat kao Giz Galasi, toranj od 30 metara i 8 katova koji je danas mali muzej, a legenda kaže da ga je izgradio kralj na zamolbu kćeri koja se morala udati za čovjeka kojeg nije voljela. Kćer mu je rekla da će se udati tek kad joj izgradi toranj, a kad je kralj izgradio toranj, kćer je završila svoj život bacivši se sa njega. Nastavljamo prema poluotoku Abšeron gdje ćemo razgledati hram Ateshgah, posvećen bogu vatre. Izgrađen je na području gdje iz zemlje na kojem prirodni plinovi izbijaju na površinu zemlje te u kontaktu s kisikom svijetle. Na ovom su mjestu još u antici zabilježene riječi o vatri koja izbija iz zemlje, a čitav kompleks hrama je podignut u 17. st. u znak divljenja i strahopoštovanja ovom prirodnom elementu. Azerbajdžan je zapravo dobio ime po legendi, a njegovo značenje je zemlja vatre. Na poluotoku ćemo posjetiti još nekoliko srednjovjekovnih utvrda izgrađenih u 14. st. Po završetku razgleda povratak u hotel. Večera i noćenje.

BAKU - SHAMAKI - SHEKI

Nakon doručka odjava iz hotela. Polazak prema 300 kilometara udaljenom gradu Sheki uz usputno zaustavljanje u gradu Shamaki gdje ćemo vidjeti i razgledati čuvenu Džuma džamiju. Po dolasku u Sheki razgled grada. Sheki je jedan od najpopularnijih starih naselja Azerbajdžana. Kao amfiteatar, okružuju ga visoke planine i hrastova šuma. Posjetiti ćemo ljetnu Khanovu palaču s 24 metra dugom veličanstvenom freskom, zatim manufakture i radionice shebekegdje ćete se upoznati s jedinstvenom tehnologijom izrade prozora i vrata od drveta te obojanog stakla bez uporabe ljepila ili čavala. Šetnja po obrtničkom dijelu grada s mnogobrojnim zanatskim radnjama. Večera u tradicionalnom azerskom restoranu. Noćenje u hotelu.

SHEKI - LAGODEKHI - KVARELI - TELAVI

Nakon doručka, odjava iz hotela i nastavak putovanja prema graničnom prijelazu Lagodekhi na azersko-gruzijskoj granici. Po prelasku granice, doček od strane lokalnog gruzijskog vodiča te nastavak ture kroz Gruziju. Zaustavit ćemo se u vinskom podrumu korporacije Kindzmarauli radi degustacije vina, a zatim se uputiti do našeg prvog odredišta u Gruziji, samostana Gremi iz 16. st., s kraljevskom tvrđavom i crkvom arhanđela. Potom nastavljamo preko grada Kvareli do administrativnog središta regije, grada Telavi. Razgled palače gruzijskog kralja Heraklija II. i muzeja. Prijava i smještaj u hotel. Večera i noćenje.

TELAVI - TSINANDALI - BODBE - SIGHNAGHI - TBILISI

Doručak i odjava iz hotela. Nastavak putovanja prema Tsinandaliju gdje ćemo posjetit imanje vojvode Alexandra Chavchavadze, koji je zaslužan za izgradnju najstarije i najveće vinarije u Gruziji. Zatim obilazak Bodbe samostana Svete Nine. Prema predaji, Sveta Nina je zaslužna za preobraćenje Gruzijaca na kršćanstvo. Vožnja prema utvrđenom gradu Sighnaghi iz 18. stoljeća kojeg nazivaju i gradom ljubavi. Grad je očuvao svoj izvorni izgled, a danas nudi posjetiteljima zadivljujući pogled na okolne kavkaske planine. Slijedi degustacija vina u vinskom podrumu lokalnog farmera. Nastavljamo prema gruzijskom glavnom gradu Tbilisiju. Usput večera u jednom od lokalnih restorana. Po dolasku u Tbilisi, prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

TBILISI

Doručak. Odlazak u razgled Tbilisija, glavnog grada Gruzije. U arhitekturi Tbilisija se miješaju bizantski, ruski, europski i bliskoistočni utjecaji. Vidjet ćemo stari dio grada koji obiluje građevinama u tradicionalnom gruzijskom stilu. Vidjet ćete hram Metekhi, povijesno značajnu tvrđavu Narikala s koje se pruža prekrasan pogled, katedralu Sioni, crkvu Anchiskhati, državni muzej, Rustaveli aveniju. U večernjim satima večera u restoranu uz folklorni program. Noćenje.

TBILISI - MTSKHETA - ANANURI - KAZBEGI - GUDAURI

Nakon doručka odjava iz hotela. Nastavljamo prema nekadašnjoj gruzijskoj prijestolnici i sjedištu gruzijske pravoslavne crkve - gradu Mtskheta u kojemu su Gruzijci prihvatili kršćanstvo početkom 4.st. Grad i njegovi spomenici su uvršteni na UNESCOV popis. Razgled samostana Jvari ("Crkva sv. Raspeća") koje je najvažnije svetište u Gruziji, izgrađeno na mjestu gdje je Sveta Nina podigla križ koji je zamijenio poganske skulpture; katedrale Svetitskhoveli ("katedrala živih stupova") druga najveća crkva u zemlji. Najstariji ostaci su iz 4. st., ali je većina današnjeg zdanja sagrađena u 9. st. prilikom velike obnove. Mjesto za molitvu i hodočašća, katedrala predstavlja vjerojatno i najvažniju crkvu u cijeloj Gruziji. Ono po čemu je još zanimljiva je jedan širi stup u njenom središtu, za kojeg kažu da sadrži Kristovu halju. Po legendi, jedan Židov iz Mtskhete je bio prisutan na Raspeću, pa se nekako domogao te halje i donio ju natrag u svoj rodni grad. U nastavku putovanja proći ćemo kraj dvorca Ananuri, a zatim vožnja čudesnim krajolicima do Kazbegija, glavnog grada regije. Čeka nas dvosatni uspon po livadama, a zatim šumovitim krajolikom, do crkve Gergeti Trojstva, smještene na 2.170 m. Ako nas vrijeme posluži, odavde ćemo imati priliku vidjeti najviši glečer Kavkaza, smješten na planini kazbegi na visini od preko 5.000 metara nadmorske visine. U večernjim satima stižemo u planinsko mjesto Gudauri koje je ujedno i skijaški centar. Prijava u hotel. Večera i noćenje.

GUDAURI - GORI - UPLISTSIKHE - KUTAISI

Doručak i odjava iz hotela. Nastavak ture u industrijski i sveučilišni grad Gori te ujedno i rodni grad Josifa Visarjonoviča Staljina. Razgled zanimljive gradske tržnice. Slobodno vrijeme za ručak. Potom vožnja do mjesta Uplistsikhe - “utvrde lordova”, drevnog grada istočne Gruzije uklesanog u stijene. Slijedi vožnja od regije Imeretije i trećeg najvećeg gruzijskog grada Kutaisija. Po dolasku prijava i smještaj u hotel, a potom odlazak na večeru u lokalnom restoranu. Noćenje.

KUTAISI - TBILISI

Doručak i odjava iz hotela. Slijedi razgled grada. Gradska jezgra Kutaisija sačuvala je svoj srednjovjekovni izgled. Od arhitektonskih spomenika ističu se katedrala Bagrati i manastir Gelati te su oba 1994. godine upisani u UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji. Tu je i samostan Motsameta iz 11. stoljeća. U gradu se nalazio masivni memorijal "Monument slave" posvećen gruzijskim žrtvama u 2. svjetskom ratu. On je uništen tijekom prosinca 2009. godine kako bi se na njegovom mjestu izgradila zgrada parlamenta koja je ovdje premještena iz Tbilisija. U nastavku dana povratak prema prijestolnici Tbilisiju. Večera i noćenje.

TBILISI - SADAKHLO - SANAHIN - JEZERO SEVAN

Doručak i odjava iz hotel. Krećemo prema graničnom prijelazu Sadakhlo i ulazimo u Armeniju. Na putu prema čuvenom jezeru Sevan, zaustavit ćemo se kod Sanahina, samostana Armenske apostolske Crkve iz 10. stoljeća u današnjoj armenskoj pokrajini Lori. "Sanahin" na armenskom doslovno znači "ovaj je stariji od onog", vjerojatno aludirajući kako je stariji od obližnjeg samostana u selu Haghpatu. Ova dva samostana imaju mnogo zajedničkih odlika poput činjenice da su oba smještena na visoravni ispresjecanoj klancima bivših rijeka, poput onog današnje rijeke Debed, te da su njihove građevine skladno uklopljene u planinski krajolik.Zatim stižemo do jezera Sevan koje je najveće slatkovodno jezero u Armeniji, najveće jezero u Kavkaskoj regiji, te s nadmorskom visinom od 1900 metara jedno od najviših jezera na svijetu. Zajedno s jezerima Van i Urmija predstavlja jedno od tri velika jezera starovjekovne Armenije. Površina mu je 940 km2 i duboko je do 83 metra. Razgled samostana Sevanavank, smještenog na poluotoku. Prijava i smještaj u hotel. Večera i noćenje.

JEZERO SEVAN - GOSHAVANK - EREVAN

Nakon doručka odjava iz hotela i nastavak putovanja prema armenskom glavnom gradu Erevanu. Usput ćemo razgledati samostan Goshavank gdje se nalaze neki od najboljih hačkara (nadgrobni spomenici s uklesanim križevima u plitkom reljefu) u Armeniji. Po dolasku u Erevan, prijava i smještaj u hotel. Slobodno vrijeme do večere u hotelu. Noćenje.

EREVAN

Nakon doručka odlazak u organizirani razgled Erevana, glavnog grada Armenije i jednog od najstarijih glavnih gradova na svijetu, osnovanog 782. godine prije Krista. Prošetat ćemo središtem grada (Trg Republike, avenija Mashtoc, Kuća opere i baleta) sve do znamenitih kaskada, a zatim posjetiti Matenadaran, zanimljiv Institut drevnih rukopisa. Krajem dana odvest ćemo se do memorijalnog kompleksa Tsisernakaberd podignutog u spomen na veliki genocid armenskog naroda. Zaustavit ćemo se i u poznatoj tvornici armenskog konjaka. Upoznat ćemo se sa starom tradicijom proizvodnje konjaka, ali i vidjeti izradu dekorativnih tepiha od svile. Ako nam ostane dovoljno vremena, preporučujemo i posjet muzeju Erebouni, koji prikazuje razdoblje osnutka grada Erevana (ulaznica se plaća na licu mjesta). Večera i noćenje u hotelu.

EREVAN - KHOR VIRAP - EJMIATSIN - ZVARTNOTS - EREVAN

Doručak u hotelu, a zatim posjet Khor Virapu, armenskoj apostolskoj samostanskoj crkvi i važnom mjestu hodočašća. Važnost ovog mjesta povezana je s Grgurom Prosvjetiteljem, koji je uveo kršćanstvo u Armeniju, a kojeg je armenski kralj Tiridates III ovdje držao zatvorenog 13 godina. S vremenom je Grgur postao kraljev vjerski mentor. 301 godine Armenija je postala prva zemlja na svijetu koja je kršćanstvo prihvatila kako službenu religiju. Crkva Khor Virap nalazi se na araratskoj visoravni pa se odatle širi čudesan pogled na svetu planinu Ararat - simbol besmrtnosti Armenije. Nastavljamo prema srednjovjekovnim ruševinama iz 7.st. u Zvartnotsu. Inače i Ejmiatsin i Zvartnots su uvršteni na UNESCO-v popis svjetske baštine. Povratak u Erevan. Večera i noćenje u hotelu.

EREVAN - MOSKVA - ZAGREB

Ranojutarnji transfer do zračne luke Erevan i prijava na let za Moskvu. Polijetanje zrakoplova u 5:10 sati na liniji SU1867 (Aeroflot). Dolazak u Moskvu predviđen je u 7:05 sati, a nastavak leta prema Zagrebu u 10:15 sati na liniji SU2040 (Aeroflot). Dolazak u Zagreb u 12:20 sati.

Termini i cijene putovanja

14 dana / 13 noćenja - hotel 3*/4*, polupansion

 • 14 dana / 13 noćenja
 • hotel 3*/4*, polupansion
22.04.2019. - 05.05.2019.
first minute cijena
redovna cijena
13490 kn
13990 kn

Popusti i doplate

 • obavezna doplata za pristojbe zračnih luka 1.790 kn
 • doplata za jednokrevetnu sobu 2.590 kn
 • napojnice za lokalne vodiče i vozače (obavezna doplata na licu mjesta 60 eur)

Korisne informacije

AZERBAJDŽAN

Službeni naziv države: Republika Azerbajdžan

Populacija: 9,1 milijuna

Glavni grad: Baku

Viza: potrebna

Novac: azerbajdžanski manat - AZN (1 EUR = 1,9 AZN)

Jezik: azerski, koriste se jako dobro i ruskim jezikom; armenski u oblasti Gorski Karabah (Nagorno Karabah)

Vremenska razlika: +3 sata u odnosu na Hrvatsku

Klima: od suptropske u nižim predjelima do planinske u višima

Električni napon: 220 V/240 V, nije potreban adapter, utičnice rade po europskom 2-pinskom standardu

Praktični savjeti: Kreditne kartice moguće je koristiti samo u velikim supermarketima i to pretežno u glavnom gradu Bakuu, u pojedinim hotelima i bankama. U regijama, gotovo je nemoguće koristiti kreditne kartice. U restoranima se očekuje napojnica u iznosu od 5%-10% iznosa računa. Nosačima u zračnoj luci preporuča se dati od 5 do 10 manata ovisno o količini vaše prtljage. Što se tiče taksi usluga, uglavnom ne primaju stranu valutu, a prije same vožnje poželjno se dogovoriti unaprijed o iznosu koji ćete platiti za vožnju. Cijenkanje je uobičajeno i poželjno štoviše, posebice na tržnicama i bazarima.

GRUZIJA

Naziv države: Gruzija

Površina: 69.700 km2

Stanovništvo: 4,7 milijuna

Glavni grad: Tbilisi

Službeni jezik: gruzijski

Pozivni broj: +995

Vremenska razlika: +3 sata zimi, + 2 sata ljeti

Klima: Ljeta su vruća, a zime umjereno hladne. U planinskim krajevima tempreature se mogu jako spustiti. Srpanj i kolovoz su jako vrući i vlažni pa je najbolje vrijeme za posjet početkom ljeta ili početkom jeseni.

Piće: Preporučuje se piti flaširana voda.

Valuta: Gruzijski lari - GEL (1 EUR = oko 3 GEL)

Novac:  Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini, najbolje dolare ili eure jer ćete njih najljakše promijeniti u mjenjačnicama banaka. Kreditne kartice se mogu koristiti u nekim hotelima i restoranima.

Mobilni telefoni i Internet: T-mobile i Vipnet imaju potpisane ugovore za roaming s lokalnim telekom operaterima. Tele 2 nema. Internetska pokrivenost je dobra, Internet kafići nalaze se u svim većim središtima u zemlji.

Električni napon: 220 V, nije potreban adapter

Viza: nije potrebna za državljane Republike Hrvatske.

ARMENIJA

Naziv države: Republika Armenija

Površina: 29.800 km2

Stanovništvo: 3.3 milijuna

Glavni grad: Erevan

Službeni jezik: armenski

Pozivni broj zemlje: +374

Vremenska razlika: +3 sata zimi,  + 2 sata ljeti

Klima: Tijekom ljeta dani su vrući i suhi, a noći hladnije. Zime su jako hladne, s dosta snijega. Najbolje vrijeme za posjet je od svibnja do lipnja i od rujna do listopada, kad su temperature umjerenije.

Valuta: Armenski dram - AMD (1 EUR = oko 566 AMD)

Novac: Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini, najbolje dolare ili eure jer ćete njih najljakše promijeniti u mjenjačnicama banaka. Kreditne kartice se mogu koristiti u nekim hotelima i restoranima.

Mobilni telefoni i Internet: T-mobile i Vipnet imaju potpisane ugovore za roaming s lokalnim telekom operaterima. Tele 2 nema. Internetska pokrivenost je dobra, Internet kafići nalaze se u svim većim središtima u zemlji.

Električni napon: 220 V, nije potreban adapter

Viza: viza nije potrebna za državljane Republike Hrvatske.

Važne napomene

Vize: za državljane Republike Hrvatske viza nije potrebna za Armeniju i Gruziju.

Za Azerbajdžan viza je potrebna. Zahtjev za vizu može se podnijeti putem elektronskog sustava ASAN. Naplata vizne pristojbe je također online i iznosi 23 usd. E-vize za jedan ulazak i boravak do 30 dana se izdaju u obliku pojedinačnih viza, obiteljskih viza (2-10 osoba) i grupnih viza (10 do 300 osoba). Nakon podnesenog zahtjeva elektronskim putem, viza se izdaje putem elektronske pošte u roku 3 radna dana od podnesenog zahtjeva. Za ulazak u Republiku Azerbajdžan putnici moraju uz sebe imati primjerak ispisane E-vize. Agencija može posredovati pri izradi vize za Azerbajdžan uz naknadu od 100 kn po vizi.

Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji zemljema u koje se putuje te nije usporediva s kategorizacijom hotela drugih zemalja te može biti niža od europskih standarda.

Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtijeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.

O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje moguće je informirati se na službenoj stranici MVEP Republike Hrvatske; www.mvep.hr

Neispravni putni dokumenti, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja.

Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovne karte cca. 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe, izdaju se za sve putnike u jednom danu.

U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana.

First Minute cijena vrijedi do 60 dana prije polaska odnosno do popunjenja kapaciteta po FM cijeni.

Rok za prijavu: do popune mjesta odnosno 15 dana prije polaska.

Minimalan broj prijavljenih putnika: 15 putnika.

Hrvatskim državljanima je za ovo putovanje potrebna putovnica.

Redoslijed obilaska, kao i vremena su informativna i podložna promjenama prema procjeni pratitelja putovanja na licu mjesta.

VAŽNE INFORMACIJE

 • prilikom prijave (rezervacije) plaćate akontaciju 30% iznosa putovanja čime je vaša rezervacija potvrđena, ostatak iznosa uplaćujete najkasnije 30 dana prije polaska na put
 • završno pismo vam dostavljamo mailom najkasnije 7 dana prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom peronu i vremenu polaska, kontakt i ime pratitelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.)
 • fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta pratitelju putovanja u eurima (ili lokalnoj valuti zemje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta
 • kategorizacija smještajnih objekata odgovara lokalnoj kategorizaciji
 • preporučujemo uplatu putnog osiguranja i osiguranja od otkaza putovanja kod jedne od osiguravajućih kuća
 • državljanima RH za putovanja u zemlje EU potrebna je važeća osobna iskaznica ili putovnica, dok su strani državljani dužni sami se informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje
 • organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa
 • agencija Idea Club Travel ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja
 • pridržavamo pravo otkaza putovanja u slučaju da se ne prijavi dovoljan broj putnika potreban za realizaciju programa - najkasnije 7 dana prije početka putovanja
 • upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i Ugovora o putovanju.
 • svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo da ih pozorno pročitate
 • podaci i slike na web stranici su informativnog karaktera, podložni izmjenama i dopunama

Istražite najudaljenije kutke svijeta

Već 20 godina kreiramo inspirativna putovanja krojena po “mjeri” i ponosni smo na svoju reputaciju kao jedan od vodećih organizatora putovanja. S nama možete dosegnuti i najudaljenije kutke svijeta!

Kontaktirajte nas

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »