Bliski Istok

Iran 9 dana

Iran 9 dana

Iran 9 dana

Iran 9 dana

Iran 9 dana

Iran 9 dana

Iran 9 dana

Iran 9 dana

Iran 9 dana

Iran 9 dana

već od 8990 kn

Devet dana u najvećoj zemlji Bliskoga Istoka otvorit će vam vrata velebnih palača, raskošnih vrtova, dragocjenih muzeja, drevnih mauzoleja, zanimljivih trgova te neponovljivih bazara, džamija i katedrala. Obiđite s nama čak 8 iranskih nezaobilaznih točaka: Teheran, Kashan, Isfahan, Jazd, Pasargad, Persepolis, Nagsh-E Rostam i Širaz.

Program putovanja

ZAGREB - ISTANBUL

Sastanak putnika u Zračnoj luci Franjo Tuđman u Zagrebu dva sata prije polijetanja zrakoplova na liniji TK1056 (Turkish Airlines) u 20:15 sati prema Istanbulu. Dolazak u Istanbul u 23:20 sati.

ISTANBUL - TEHERAN

Nastavak putovanja na liniji TK878 (Turkish Airlines) u 1:25 sati. Dolazak u Teheran u 6:05 sati. Nakon preuzimanja prtljage i carinskih formalnosti sastanak grupe sa lokalnim vodičem. Organizirani transfer do hotela, prijava u hotel, doručak i odmor. U dogovoreno vrijeme odlazak na panoramski razgled autobusom. Tijekom razgleda vidjet ćete Azadi toranj ili još nazvan toranj Slobode izgrađen 1971. godine povodom 2.500 godišnjice Perzijskog carstva, dio je Azadi kulturnog kompleksa koji se nalazi na istoimenom trg i Milad toranj, šesti je po veličini na svijetu visine 435 metara. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

TEHERAN

Doručak. Odlazak na cjelodnevni razgled Teherana. Prvo zaustavljanje bit će kod palače Golestan koja se nalazi na UNESCO-voj listi prirodne i kulturne baštine. U palači Golestan živjeli su pripadnici vladajuće dinastije Kadjar i to je najposjećenije mjesto u Teheranu kao i najvažniji povijesni spomenik grada. Zatim odlazak u Nacionalni muzej, nakon kojeg je predviđena pauza za ručak u lokalnom restoranu (uključen u cijenu). Nakon ručka odlazak u Muzej dragulja koji posjeduje jednu od najvrjednijih svjetskih kolekcija dragog kamenja, rubina, smaragda, bisera, zlata. Slobodno vrijeme za kupovinu u muzejskom dućanu, nakon koje je povratak u hotel. Večera i noćenje.

TEHERAN - KASHAN - ISFAHAN

Rani doručak. Odjava iz hotela. Vožnja prema Kashanu u trajanju od otprilike četiri sata. Po dolasku, organizirani razgled. Šetnja kroz najstariji vrt u Iranu Fin te odlazak na ručak u lokalni restoran (uključen u cijenu). Nastavljamo putovanje prema Isfahanu. Nesf-e Dzahan kako ga Perzijanci nazivaju, što u prijevodu znači polovica svijeta. Dolazak do glavnog trga, čija je gradnja završena početkom 17. stoljeća tijekom vladavine Abasa I.Velikog (Shah Abbasi). Trg kao i sve građevine na njemu nalaze se na listi svjetske baštine UNESCO-a. Nakon panoramskog razgleda odlazak do hotela, prijava i smještaj. Večera i noćenje.

ISFAHAN

Doručak. Odlazak u organizirani razgled grada. Zaustavljanje u armenskoj četvrti kod lijepe katedrale Vank koja datira iz 17.stoljeća, izgrađena je dvije godine nakon što su Armenci stigli u Isfahan, zatim Saborna džamija, napravljena za vrijeme vladavine Safavidske monarhije, također je na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Pauza za ručak u lokalnom restoranu (uključen u cijenu), nakon kojeg ćete prošetati preko mosta Khaju, zaštitnog znaka grada i najljepšeg mosta u zemlji. Zatim odlazak do Immamovog trga sa čije južne strane se nalazi Imamova džamija, pagoda Chehel Sotoun, što u prijevodu znači 40 stupova, građevina je jedinstvene arhitekture. Nastavak razgleda  džamije šeika Lotfalaha i palače Ali Kapu. Ostat će i vremena za šetnju bazarom koji se nalazi u neposrednoj blizini glavnog središnjeg trga. Večera je organizirana u vrlo ugodnom i modernom lokalnom restoranu. Povratak u hotel. Noćenje.

ISFAHAN - JAZD

Rani doručak. Odjava iz hotela. Nastavak putovanja prema gradu Jazd. Po dolasku posjet kulama tišine gdje su Zoroastrijci pokapali kosti svojih mrtvih, meso od kostiju odvajali su lešinari jer su tijela bila ostavljana na vrhu kula. Posjet hramu vatre koja već gori 1.500 godina, a nakon pauze za ručak u lokalnom restoranu (uključen u cijenu), odlazak do Velike džamije (Džama džamija iz XII.stoljeća), sa svoja dva minareta najviša je džamija u Iranu. Dolazak u hotel. Smještaj. Večera  i noćenje.

JAZD - PASARGAD - PERSEPOLIS - NAGSH-E ROSTAM - ŠIRAZ

Rani doručak i odjava iz hotela. Odlazak prema prvom perzijskom gradu iz doba Kira Velikog, Pasargadu koji se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine isto kao i Persepolis. Pasargadski vrt kao i sam grad mogu se samo zamišljati. Očuvana je ostala Kirova grobnica, iako neki sumnjaju da je tu pokopan. Aleksandar Makedonski vjerovao je u to, jer nakon što je njegova vojska opljačkala i spalila Persepolis, grobnicu je ostavio netaknutu. Na kraju, grobnica ipak nije preživjela pljačku i svi vrijedni predmeti su nestali. Persepolis nisu gradili robovi već plaćenici i umjetnici, te je pun simobla onog vremena što kroz brojeve, mitološke likove i kolosalne zgrade, ceremonijalne dvorane sa stupovima koja je mogla primiti 10 000 ljudi. Nastavak prema Nagsh-E Rostam-u, nekropolisu nedaleko Perzepolisa u čijim su stijenama uklesani grobovi kraljeva iz zlatnog doba Perzepolisa; Darija Velikog, Kserksa I., Artakserksa I. i Darija II. Dolazak u Širaz u večernjim satima. Večera i noćenje.

ŠIRAZ

Doručak. Odjava iz hotela i odlazak u razgled grada. Širaz je grad pjesnika i vrtova. Posjet Trgu i Palači Karm Kana, palača kao i Vakil džamija datiraju iz 18.stoljeća iz vremena vladavine dinastije Zand. Palača je okružna jednim od predivnih vrtova Širaza gdje se nalazi i muzej. Zatim odlazak do Moshir Kerasaraya. Pauza za ručak u lokalnom restoranu (uključen u cijenu). Nastavak razgleda Gulchana i Medrese izgrađene 1615. godine. Prije večere  odlazak do mjesta grobnice i mauzoleja lirskog pjesnika Hafiza. Okružen je vrtovima i cvijećem, posebno mjesto na kojem se može osjetiti ljubav pjesnika i pjesme. Nakon stanke za čaj, odlazak prema lokalnom restoranu i večera. Organizirani prijevoz do Zračne luke u Širazu.

ŠIRAZ - ISTANBUL - ZAGREB

Prijava na let za Istanbul na liniji TK885 (Turkish Airlines)  3:10 sati. Dolazak u Istanbul u 5:40 sati. Nastavak leta za Zagreb na liniji TK1053 (Turkish Airlines) u 7:05 sati. Dolazak u Zagreb u 8:15 sati.

Termini i cijene putovanja

9 dana / 6 noćenja - hotel 4*, prema programu

 • 9 dana / 6 noćenja
 • hotel 4*, prema programu
31.10.2019. - 08.11.2019.
first minute cijena
redovna cijena
8990 kn
9490 kn

Popusti i doplate

 • obavezna doplata za zrakoplovne pristojbe 1.890 kn
 • doplata za jednokrevetnu sobu 1.290 kn
 • trošak vize i usluge viziranja od strane agencije 350 kn za redovni postupak viziranja za koje putovnica ostaje u Veleposlanstvu od 5 do 15 dana ili 490 kn za troškove urgentnog postupka pri čemu putovnica ostaje na viziranju u veleposlanstvu 24 sata (plaćanje prilikom rezervacije putovanja) 
 • napojnice 5 usd po osobi i danu (plaćanje na licu mjesta)

Agencija može posredovati u dobivanju vize (aplicirati i najaviti termin), ali putovnicu moraju putnici osobno predati u Veleposlanstvo Irana u Zagrebu.

Korisne informacije

IRAN

Službeni jezik: farsi (perzijski jezik).
Religija: šijitski islam.
Valuta: iranski rial.
Vremenska razlika: +2,5 sata.

Voda: iako je u Iranu voda pitka, preporučuje se konzumacija isključivo flaširane vode, alkohol je strogo zabranjen.

Viza: Svim hrvatskim državljanima viza je potrebna. Informacije dostupne na stranicama: https://e_visa.mfa.ir/en/  

Kada putovati: najbolje vrijeme za putovanje je proljeće ili jesen.

Hana: najčešće na menijima možete pronaći jelo od prinča i kebab (čelo kebab). Preporučujemo ražnjić sa filanim mesom koji se poslužuje na pahuljastom prinču zajedno s nizom začina.

U Iranu islamska kultura zahtjeva poštivanje određenih pravila odijevanja. Žene u javnosti uvijek moraju imati prekrivenu kosu, a ruke i noge trebaju biti prekrivene do članaka, odnosno zglobova na nozi. Muškarci moraju paziti da nose duge hlače i izbjegavaju majice bez rukava. Što se tiče obuće, nema pravila, izbor je na vama, a preporuka je udobna i lagana obuća.

Važne napomene

VIZA: svim hrvatskim državljanima viza je potrebna. Informacije dostupne  na stranicama: https://e_visa.mfa.ir/en/  

Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtijeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.

Kategorizacija hotela u odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji u zemlji u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.

O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje moguće je informirati se na službenoj stranici MVEP Republike Hrvatske; www.mvep.hr

Neispravni putni dokumenti, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja. 

Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovne karte cca. 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe, izdaju se za sve putnike u jednom danu.

U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana.

First Minute cijena vrijedi do 60 dana prije polaska odnosno do popunjenja kapaciteta po FM cijeni.

Rok za prijavu: do popune mjesta odnosno 15 dana prije polaska.

Minimalan broj prijavljenih putnika: 15 putnika.

Hrvatskim državljanima je za ovo putovanje potrebna putovnica.

Redoslijed obilaska, kao i vremena su informativna i podložna promjenama prema procjeni pratitelja putovanja na licu mjesta.

VAŽNE INFORMACIJE

 • prilikom prijave (rezervacije) plaćate akontaciju 30% iznosa putovanja čime je vaša rezervacija potvrđena, ostatak iznosa uplaćujete najkasnije 30 dana prije polaska na put
 • završno pismo vam dostavljamo mailom najkasnije 5 dana prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom peronu i vremenu polaska, kontakt i ime pratitelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.)
 • fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta pratitelju putovanja u eurima (ili lokalnoj valuti zemje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta
 • kategorizacija smještajnih objekata odgovara lokalnoj kategorizaciji
 • preporučujemo uplatu putnog osiguranja i osiguranja od otkaza putovanja kod jedne od osiguravajućih kuća
 • državljanima RH za putovanja u zemlje EU potrebna je važeća osobna iskaznica ili putovnica, dok su strani državljani dužni sami se informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje
 • organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa
 • agencija Idea Club Travel ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja
 • pridržavamo pravo otkaza putovanja u slučaju da se ne prijavi dovoljan broj putnika potreban za realizaciju programa - najkasnije 7 dana prije početka putovanja
 • upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i Ugovora o putovanju.
 • svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo da ih pozorno pročitate
 • podaci i slike na web stranici su informativnog karaktera, podložni izmjenama i dopunama

Istražite najudaljenije kutke svijeta

Već 20 godina kreiramo inspirativna putovanja krojena po “mjeri” i ponosni smo na svoju reputaciju kao jedan od vodećih organizatora putovanja. S nama možete dosegnuti i najudaljenije kutke svijeta!

Kontaktirajte nas

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »