Toscana – harmonija čovjeka i prirode

Toscana – harmonija čovjeka i prirode

Novosti

Ako želite malo usporiti, opustiti se, a pritom doživjeti rapsodiju kulture i krajolika, imamo za vas samo jednu riječ – Toscana.

Regija je to na zapadu Italije gdje čovjek i priroda žive u harmoniji brežuljkastog reljefa, simpatičnih lokalnih kuća i zavojitih seoskih puteva. Naravno, i božanstvenog vina i hrane u kojima morate uživati jednako onako polako kako se tamo živi.

Toskana ICT putovanja

Brežuljci pod vinogradima uobičajeni su pejzaž ove regije; gdje god da krenete, s obje strane puta prostiru se nepregledni vinogradi, tako da je odmah jasno zbog čega je Toskana jedna od najpopularnijih vinskih regija na svijetu. Osim jako duge tradicije, koja seže još u doba antičkog Rima, Toskana je poznata i po nekoliko svjetski priznatih vinskih regija – Chianti, Brunello di Montalcino i Vino Nobile di Montepulciano.

Osim seoskog života, u Toskani se, naravno, živi i gradski, a značajnih je gradova zaista obilje.
No, na putu prema Toskani i svim njezinim ljepotama dobro je zaustaviti se talijanskoj pokrajini Emiliji Romagni i gradu Bologni koju zovu La dotta, La rossa, La grassa, odn. Učena, Crvena i Debela. Sva tri nadimka Bologna je itekako zaslužila: prvi jer je u njoj osnovanu prvo sveučilište u Europi, drugi jer se izdaleka crveni zbog krovova i fasada na kućama, a debela jer se, pogađate, tamo jako dobro jede.

Nakon Bologne, iduće je veliko odredište Firenca. Grad rođenja renesanse u kojemu su živjeli najbogatiji bankari Italije te najznačajnija talijanska obitelj Medici; ovdje su stvarali umjetnički i znanstveni geniji Michelangelo Buonarotti i Leonardo da Vinci. Galileo Galilei u Firenzi je izumio svoj prvi teleskop, a Dante Alighieri napisao svoju Božanstvenu komediju.

Firenca ICT putovanja

Godišnje ovaj grad posećuje mnogo više turista nego što ima stanovnika što se osjeti i kad trebate platiti račun u nekome od restorana. Cijene su ovdje, naime, vrlo visoke, ali je zato ono najljepše u Firenzi potpuno besplatno:

Katedrala Duomo di Firenze od zelenog i bijelog mramora remek-djelo je renesansnoga graditeljstva za čiju je kupolu graditelj Brunelleschi morao izumiti sasvim novu tehniku gradnje.

Centralni trg u Firenci sadrži neke od najljepših skulptura grada, a često je i poprište besplatnih uličnih predstava i koncerata kojima prisustvuje stotine ljudi. Ovdje se nalazi i jedna od najbogatijih svjetskih galerija po vrijednosti umjetničkih djela - Uffizi.

Uskim dvorištem iz Uffizija dolazi se do obale rijeke Arno i šetnice odakle se najbolje vidi Ponte Vecchio tj. Stari most najpoznatiji po mnoštvu zlatarnica koje se na njemu nalaze. Često se dogodi da od gledanja u njihove blještave izloge niti ne primjetimo da smo prešli most te se već nalazimo s druge strane rijeke.

Zapravo, umjetnost se u Firenzi može naći doslovno svuda – na uglu neobičnog trga, pogledom kroz otvorena vrata crkve ili u kutku neke skrivene ulice.

Ako ste u Toscani, onda je nužno posjetiti i Cinque Terre, regiju načinjenu od pet priobalnih sela ugrađenih u litice koje nadgledaju Ligursko more na sjeverozapadnoj obali Italije. Kada je UNESCO 1997. godine unio ovu regiju u popis zaštićene baštine naveo je „harmoničnu interakciju čovjeka i prirode koja je stvorila izuetan prizor” I zaista je tako: kućice pastelih boja,  primorski krajolik, mreža puteljaka za šetnju i litica za penjanje, terasasta brda vinograda i maslinjaka – sve je to Cinque Terre.

Cinque Terre ICT putovanja

U Toscani se nalazi i impresivna Pisa koja će vas zasigurno odmah asocirati na kosi toranj koji se nalazi upravo ovdje. No, on nije jedino tamošnje čudo arhitekture jer sve što ćete vidjeti u njegovoj blizini najbolje opisuje upravo ime trga na kojem se nalazi – Piazza dei Miracoli, tj. Trg čuda: Katedrala, najveća krstionica u Italiji, divne fontane, Palazzo della Carovana, Citadella, crkve poput Santa Maria della Spina... Najveći je dio tih građevina nastao tijekom najvećega talijanskog uspona kad je Pisa bila uz bok bogatstvu Genove i Firenze.

Pisa ICT putovanja

Nakon Pise već ste vidjeli veliki dio toskanske ljepote, no ipak preporučamo razmisliti o, na primjer, San Gimignanu, Lucci, ili Sieni i još malo istraživati.

Na povratku iz Firenze, usput je spomenuti gradić Lucca koji se nalazi unutar zidina te na momente djeluje kao labirint s brojnim kafićima, barovima i kavanama gdje morate popiti svoje posljednje talijanske kave prije povratka kući.  U gradu živi oko deset tisuća ljudi, a među njima je i puno crtača stripova jer se upravo ovdje održava najpoznatiji svjetski festival stripa tijekom kojeg se ljudi oblače u likove iz stripova, uče ih crtati na brojnim radionicama ili pak jednostavno posjećuju izložbe stripa.

U koji god da se dio Toscane uputili, jedno je sigurno – veselit će vam se sva osjetila, a odmorit ćete um.

Istražite najudaljenije kutke svijeta

Već 25 godina kreiramo inspirativna putovanja krojena po “mjeri” i ponosni smo na svoju reputaciju kao jedan od vodećih organizatora putovanja. S nama možete dosegnuti i najudaljenije kutke svijeta!

Kontaktirajte nas

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »