Putovanje Europom u vrijeme korone iz prve ruke

Putovanje Europom u vrijeme korone iz prve ruke

Novosti

Svima koji vole putovati godina je započela planiranjem novih putovanja i iščekivanjem polaska s nestrpljenjem. A onda se pojavio korona virus, zahvatio cijeli svijet i sve okrenulo naopačke. U takvoj situaciji putovanja su dovedena u pitanje i nastupila je potpuna neizvjesnost šta se dešava, koliko će trajati, ići ili ne ići, je li baš toliko opasno kako čitamo i gledamo u medijima … stotine pitanja.

Putovanja su nam ljubav, a imamo tu sreću da su nam i posao, te smo se netom po otvaranju granica (od sredine lipnja do sredine srpnja 2020. godine), odlučili na putovanje Europom.

Ovo je naša priča kako iz prve ruke izgleda život i putovanja nakon pojave korone, te se nadamo da će i vama pomoći oko donošenja odluke – putovati ili ne putovati izvan Hrvatske.

Putovanje se desilo spontano, iskreno ni mi nismo ništa planirali, ali ono u što smo bili sigurni je da se želimo uvjeriti kako izgleda život van Hrvatske, maknuti se od medija, brojanja oboljelih, političkih emisija i predizbornih kampanji.
Imali smo samo jedno pitanje: kuda idemo?

Odgovor se nametnuo sam od sebe laughing … idemo u „naše“ destinacije; tj. u destinacije koje tijekom godina s agencijom ICT putovanja najčešće posjećujete s vrlo jednostavnim ciljem, a to je da vam prenesemo utiske kako život izgleda izvan granica lijepe naše.

Kako bi bez problema prešli granicu u EU kod susjeda Slovenaca, prvo i najosnovnije treba imati rezerviran smještaj i time ste riješili sve nedoumice oko tranzita kroz Sloveniju. Naravno, dozvoljena su sva potrebna zaustavljanja (gorivo, hrana, wc…), nije potreban nikakav test, niti bilo što drugo.

I tako je krenula je naša avantura automobilom put Beča – Bratislave – Krakova i Budimpešte, koju smo nastavili odlaskom u Prag – Češki Krumlov – Hallstatt (austrijska jezera) i Salzburg.

E sad na red dolaze propisi odnosno mjere – u svim gradovima koje smo posjetili ljudi se pridržavaju propisanih mjera i normalno se živi; muzeji rade, restorani rade, kafići rade … radi sve smile, svakako u manjoj mjeri nego prije, ali rade. U sve objekte (zatvoreni prostori) u koje se ulazi maske su obavezne (taksi, javni prijevoz, trgovine, ljekarne, muzeji, prilikom prijave u hotel i sl.), u muzejima se mjeri temperatura, na svakom koraku ima tekućina za dezinfekciju ruku  … i osim toga potpuno se normalno živi!

Zvuči komplicirano?! Nije … kad svi oko vas imaju maske, postaju vam neophodan asesoar … maski često ima i na ulazima u trgovine ili muzeje, ukoliko ste ju slučajno zaboravili. Sve je stvar percepcije …

Prvo smo bili u Beču i uobičajeno „hladni“ Austrijanci pridržavaju se propisanih mjera, od nošenja maski i držanja razmaka od dva metra. Beč je usred pandemije otvorio tzv. privremene pješačke zone i „zone susreta“ kako bi svojim građanima omogućio lakše i sigurnije kretanje u uvjetima mjera socijalnog distanciranja. Sam centar grada je poprilično pust, no mnogobrojni vrtovi su puni Bečana koji slobodno vrijeme provode na svježem zraku u prirodi u "upijanju" sunca i vitamina D.
U Bratislavi je osjećaj puno opušteniji, iako udaljena samo 50-tak km od Beča, Bratislava je prvenstveno puno puno manja, mentalitet je drugačiji, pa je i drugačiji pristup, no zapravo je svodi se na isto … nama je ovo bio prvi kontakt s „novim normalnim“ načinom života, pa je i nama trebalo dan-dva da se „uhodamo“.
Krakovom šeće puno turista, no većinu ipak čine domaći turisti (čuli smo par Nijemaca), kao i u rudniku soli Wieliczka gdje su svi termini obilaska bili popunjeni, a i rodno mjesto pape Ivana Pavla II.,  Wadowice se nije činilo nimalo pustim.
Krakov ICT putovanja
U Budimpešti, Pragu kao i čarobnom Češkom Krumlovu situacija je daleko opuštenija, šetnja uvijek prenapućenom Váci utcom (glavno pješačkom zonom Budimpešte) ili Karlovim mostu je pravi užitak jer nema horde turista koje vas nosi, već po prvi puta vidite početak i kraj ulice odnosno mosta. Centrom grada prevladavaju domaći turisti, većina hotela i restorana je još uvijek zatvorena jer nema grupa, maske se nose u gradskom prijevozu, ali ne u hotelima i restoranima i ostalim mjestima. Salzburg, grad bogate povijesti i prekrasne arhitekture, gotovo je prazan, na ulicama je samo lokalno stanovništvo, a u najživopisnijem europskom selu Hallstatt na istoimenom jezeru na gradskom parkiralištu ima tek ponešto zauzetih mjesta, radi se uglavnom o Austrijancima i posjetiteljima iz susjednih zemalja.
Budimpešta ICT putovanja
Vratili smo se kući oprati rublje i uputili se u Italiju, bili smo među malobrojnim strancima koji su u srpnju bili u Italiji. Očekivali smo na "talijanskoj granici" kakvu-takvu kontrolu, ali nije bilo nikoga … samo smo prošli. Prvo smo popili kavu u Trstu na Piazza Unita d’Italia  i nastavili do Montecatini terma gdje smo imali rezerviran hotelski smještaj.
Sutradan smo krenuli prema Firenci (glavnom gradu Toskane), jednom od najljepših gradova na svijetu – na ulicama sve samo domaći. Ali kako se kaže: u svakom zlu ima barem zrnce dobroga, tako je bilo i u ovom slučaju… naime, do sada nismo uspjeli ući u čudesnu galeriju Uffizi pa smo iskoristili priliku da bez gužve uživamo u svom kulturnom blagu. U svim muzejima u Toskani na ulazu se mjeri temperatura i maske su obavezne. Nemojte se začuditi kad vidite da puno ljudi, bez prisile, nosi maske i na otvorenom.
Italija ICT putovanja
Sljedećeg dana smo se uputili put Siene i San Gimignana, prošetali već poznatim nam ulicama i popili Aperol Spritz uz prekrasan pogled na toskanske bražuljke … a držanje distance nigdje nije problem jer nema puno turista. Prošetali smo Lucom i po tko zna koji put otišli u voljenu nam Pisu (duga je to priča, možda neki drugi put...) da bi se na kraju par dana smjestili u Riminiju gdje smo bili prvi strani gosti, okupali i skočili do San Marina.

Korona virus je promijenio naše živote, naše navike i do daljnjeg (ili za stalno) ... maska sealed je  neizostavana u cijelom svijetu. Poanta nošenja maske je savjest i zaštita drugih, a uz pridržavanje samo nekoliko pravila svi ćemo biti sigurniji.

Za putovanje izvan Hrvatske ne trebate biti hrabri niti najhrabriji; dovoljno je biti svjestan novonastale situacije, nastaviti živjeti i željeti putovati …. sretan vam put i sretan vam odmor.

Autor članka: Kristina Sladović
Zagreb, 22.07.2020.

Istražite najudaljenije kutke svijeta

Već 30 godina kreiramo inspirativna putovanja krojena po “mjeri” i ponosni smo na svoju reputaciju kao jedan od vodećih organizatora putovanja. S nama možete dosegnuti i najudaljenije kutke svijeta!

Kontaktirajte nas

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »